Кошарац: Српска- мјесто за привређивање и стварање нових вриједности

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР- Влада Републике Српске кроз адекватне политике презентује да је Српска не само добро мјесто за живот, него и за привређивање и стварање нових вриједности, истакао је данас министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Он је напоменуо да је Република Српска у укупном билансу спољнотрговинског промета, захваљујући напорима људи у привреди, Владе и других институција, етаблирана на европском и свјетском тржишту, што треба бити на понос свим грађанима Српске.

"На адекватан начин требамо заједнички да радимо на афирмацији производа који су произведени у Републици Српској и да на тај начин све структуре власти буду сервис људима који су у реалном сектору", рекао је Кошарац.

Он је додао да је највећа обавеза институција да разумије реални сектор.

"Заједничке институције на темељу захтјева ентитетских структура, у овом случају Владе Српске, прате сва кретања. Желимо да побољшамо и повећамо спољнотрговинску размјену производа из Српске и Федерације БиХ. Тржиште ЕУ јесте интересантно, важно, наши производи јесу присутни, али сигуно морамо заједнички радити на томе да нашим привредницима омогућимо и нека друга тржиша", напоменуо је Кошарац.

Он је додао да Република Српска и БиХ у случају да се деси неки поремећај у ЕУ не могу сједити скрштених руку, те да Министарство спољне трговине и економских односа, уз пуну координацију активности са премијером Српске Радованом Вишковићем, српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и институцијама Српске заговара отварање неких нових тржишта, као што је Евроазијска унија, Кина, Турска.

"Остаје недефинисан однос у самој БиХ према иницијативи Отворени Балкан, који је озбиљна економска зона. Република Српска је схватила да би то значило много бржи промет робе, људи и капитала, али због предрасуда политичких структура из Сарајева, имамо застој", појаснио је Кошарац.

Он је изразио увјерење да ће се снагом аргумената и чињеницама свима доказати да је веома важно да институције привредницима буду "алат" како би се регионално повезали, етаблирали, оспособили и били спремни за нека велика изазовна тржишта, што је веома значајно и важно.

Кошарац, који је присуствовао отварању Десетог регионалног сајма привреде, пољопривреде и туризма у Прњавору, каже да је ова манифестација примјер добре праксе када локална структура власти жели да промовише локалну привреду.

"Као што начелник општине Прњавор Дарко Томаш жели да развија економију Прњавору, као што премијер Вишковић и институције Српске желе да заговарају јачање економије, наша је обавеза да покушамо људима у реалном сектору омогућити нова тржишта, а тиме развијамо и нашу економију", рекао је Кошарац.

Отварању ове привредне манифестације у Прњавору присуствовао је и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

"Задовољство нам је што смо подржали одржавање сајма у Прњавору, прије свега, да се представи најзначајнији дио прњаворске привреде који је мотор развоја локалне заједнице, али и Републике Српске", рекао је Клокић.

Дводневни регионални сајам привреде, пољопривреде и туризма "Прњавор 2022" се одржава у организацији општине Прњавор и компаније "РС консалтинг енд трејд" Бањалука уз покровитељство предсједника Владе Републике Српске.

Подршку сајму прижили су Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство спољне трговине и економских односа у Савјета министара, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске и бањалучко предузеће "Електрокрајина".

На сајму учествује око 120 излагача из Републике Српске, БиХ, региона и Турске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана