Кошарац: Шаровићева политика је борба против институција Републике Српске

Срна
Кошарац: Шаровићева политика је борба против институција Републике Српске

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је политика предсједника СДС-а Мирка Шаровића базирана на борби против институција Републике Српске и оних политичких структура које се не стиде да кажу да је за њих императив јака и стабилна Република Српска, ни у Сарајеву, ни у Бриселу, нити било гдје друго у свијету.

Реагујући на учестале оптужбе и критике Шаровића, Кошарац је рекао да предсједник СДС-а не смије да сазове Главни одбор странке, на ком би поднио извјештај о својим лошим политикама, свом поразу, те политици коју заговара, а која се искључиво базира на остваривању неких иностраних интереса.

“Ријеч је о једној перфидној политици Мирка Шаровића која се базира на неистинама и мислим да му је то својствено, као што су му својствене и много теже ствари”, рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да Шаровић има статус политичког губитника, лидера који ће ускоро бити смијењен са позиције предсједника СДС-а и човјека који је преузео улогу да на сваки могући начин у континуитету поткопава институције Републике Српске, а потврда томе је његов кадар у Централној изборној комисији БиХ који жели да негира вољу српског народа у изборном процесу у Добоју и Сребреници.

Кошарац је навео да Шаровић постаје смијешан са атацима које врши на Министарство спољне трговине, гдје је некада био министар.

“Реторика коју користи је идентична реторици неких пољопривредника, што довољно говори о једној синхронизованој активности Шаровића, користећи неистине и нетачне податке које покушава да пласира у јавност”, нагласио је Кошарац.

Говорећи о извозу меса у Турску, Кошарац је навео да то важан посао за пољопривреднике из Републике Српске и Федерације БиХ, док је информација да је извоз угрожен нетачна и Министарство нема такве информације.

“Нека нам достави податак који говори о томе, а рећи ћу аргументовано да је у периоду 2015. године, када је он био министар, извоз у Турску био свега 127 тона, а прошле године је износио 2.500 тона”, рекао је Кошарац, те додао да се интензивно преговара са Турском да ове године извоз буде 5.000 тона.

Он је истакао да ни извоз млијека није угрожен, те подсјећа да је у 2019. године извезено 3.466 пошиљки или 69 милиона литара млијека, а 2020. године 3.620 пошиљки или 78,1 милион литара млијека.

Увоз млијека 2019. године, у вријеме када је Шаровић био министар, прецизирао је Кошарац, износио је 121 милион литара, односно 3.651 пошиљка, док је у прошлој години увоз био 35,8 милиона литара млијека или 2.343 пошиљке.

Кошарац је додао да није тачна ни информација да је извоз пилећег меса угрожен.

Према његовим ријечима, Шаровић за вријеме свог мандата у Министарству спољне трговине није ријешио питање референтних лабораторија.

Када је ријеч о воћу и поврћу, министар спољне трговине и економских односа је истакао да је извоз прошле године био већи за 8,5 одсто у односу на 2019, те додао да је у истом периоду извоз рибе већи за 7,2 одсто у односу на 2019.

“Ми смо опредијељени за нова тржишта. Попунили смо упитник и покренули поступак утврђивања могућности за извоз црвеног меса у земље ЕУ, али и у Уједињене Арапске Емирате, Малезију, Кину, Русију”, нагласио је Кошарац.

Он је додао да је вирус корона успорио ове активности, те да је отварање нових тржишта адекватна мјера за пољопривредну заједницу у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Говорећи о привременој забрани извоза крушака у Русију, Кошарац је рекао да надлежне ентитетске институције интензивно раде на рјешавању проблема у складу са уставом и законом.

Према његовим ријечима, ни Министарство спољне трговине, али ни Управа БиХ за заштиту здравља биља, ни Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске нису добили званичну информацију о привременом забрани извоза у Русију.

“Од 167 пошиљки које су отишле, само су три спорне. Карактерисати да је министар крив што се на некој воћки нашла болест, исто је када бисте министра саобраћаја прогласили одговорним што је неко претицао на пуној линији”, појаснио је Кошарац.

Он каже да је на састанку са директором Управе БиХ за заштиту здравља биља Гораном Перковићем договорено да све активности буду усмјерене на рјешавању овог проблема.

Кошарац сматра да сви ови Шаровићеви напади говоре о његовим перфидним политикама и страховима да ће изгубити позицију у странци, те додаје да је предсједник СДС-а ушао у борбу против институција Републике Српске и интереса њеног народа.

“Мислим да је симптоматично да га жуља извоз меса у Турску. Да ли због неких стечених навика, али се мора рећи да је био потпуно лијен за остваривање неких нових тржишта. Он није предао упитник за извоз црвеног меса у ЕУ, које је много веће тржиште од Турске, али и много већа шанса за сваког пољопривредника”, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Шаровић није релевантан да утврђује нечији рад и не треба му придавати значај.

“Сваки пут када му се придаје значај, он скреће пажњу на свој статус политичког губитника. Замислите ситуацију да изгубите изборе у мјесту у ком сте рођени, у ком живите, да у Бањалуци имате само једног одборника, а ни тај који је изабран неће слиједити политику Мирка Шаровића”, поручио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана