Кошарац: Представници ФБиХ блокирали гасификацију

Срна
Кошарац: Представници ФБиХ блокирали гасификацију

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да политички представници из Федерације БиХ (ФБиХ) блокирали доношење одлуке о подршци нацрту споразума између БиХ и Хрватске који се односи на гасификацију.

Кошарац је оцијенио да су “маске пале” и да су доношење одлуке блокирали они којих се највише тиче Јужна интерконекција.

“Јасно је да Република Српска заговара снажан инвестициони циклус и развијање инфраструктурних пројеката и када њене институције на адекватан начин желе да поступају, увијек постоји дефинисани застој на нивоу институција БиХ, односно политичких структура из ФБиХ”, рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Он је напоменуо да данас, када све нормалне земље покушавају да обезбиједе довољне количине хране и енергената и када треба разговарати о обезбјеђењу енергената, гаса за све дијелове БиХ, политичка структура из ФБиХ шаље негативну поруку да не жели да се бави таквим изазовним питањима.

“Нико од нас не зна колико ће трајати глобална криза. Сматрамо да је ово била адекватна политика да омогућимо више интерконекција за улазак гаса и у Републику Српску и у ФБиХ, од чега би конкретну корист имали и грађани и привредна заједница БиХ”, нагласио је Кошарац.

Он је навео да ће у наредном периоду бити уложени додатни напори да се обаве консултације и покуша доћи до рјешења у наставку сједнице Савјета министара, с обзиром да постоје одређени министри који се нису пријавили, а да постоје министри који су били против, наводећи да те структуре долазе из ФБиХ.

Кошарац сматра да су резултати данашње телефонске сједнице Савјета министара потпуно необјашњиви с обзиром на то да су их током интензивних разговора с колегама из ФБиХ увјеравали да постоји политичка сагласност да се данас гласа и за Јужну и за Источну нову интерконекцију.

Кошарац је то приписао политичким предрасудама и мотивима, што је, каже, забрињавајуће с обзиром на то да, истовремено, из институција Републике Српске представницима у заједничким институцијама није дата инструкција да заустављају неке инвестиционе пројекте значајне за ФБиХ.

Указао је на низ нелогичности, наводећи као примјер да је, када је ријеч о Јужној интерконекција, споразум сачинила федерална Влада, а да они који данас партиципирају у Савјету министара, а чији су представници у Влади ФБиХ данас нису гласали за споразум о тој интерконекцији.

“Чини се да су ишли логиком да 'не дозволе Републици Српској, а да не морају добити ни они' ”, оцијенио је Кошарац.

Он је истакао да је став представника из Републике Српске потпуно јасан, да нема кретања када је у питању Јужна интерконекција ако нема кретања када је у питању Нова источна интерконекција.

“Можда је за неке нејасно и покушавају да то проблематизују. Имали смо јутрос напоре да се одвоји Јужна и Нова источна интеконекција. Нисмо наивни као неки што су некада били у Савјету министара који су омогућавали разне пројекте за ФБиХ, а долазили из Републике Српске, али их није интересавао инфраструктурни развој и интерес Српске”, рекао је Кошарац.

Министар спољне трговине и економских односа је нагласио да је данас сасвим другачија ситуација јер се Република Српска жели развијати и користити институције БиХ на начин да се то омогући на врло јасан и законит начин.

“Али је очигледно да постоји врста политичких и неких других предрасуда који не могу да дозволе да Република Српска и њене институције имају озбиљне пројекте и пријатеље који желе да је оснаже”, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, ријеч је о снажном инфраструктурном пројекту за Републику Српску, а њени политички представници и институције воде рачуна о енергетској стабилности и безбједности.

Он је увјерен да постоје политичке предрасуде зато што је гас који се односи на Источну интерконекцију долази из Русије, али је напоменуо да се Сарајево грије на гас.

“Онда када треба обезбиједити довољне количине постоји потпуна мобилност да се обезбиједе довољне количине и нижа цијена. Недавна посјета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и разговор с руским предсједником Владимиром Путином резултовао је тиме да ће БиХ имати гас и нижу цијену него неке друге земље”, посјетио је Кошарац.

Он је указао да представници Републике Српске имају универзалан приступ према потребама грађана и у Српској и ФБиХ, али увијек постоји застој када је у питању одлучивање представника ФБиХ у институицијама БиХ.

“Склон сам да вјерујем да не треба убудуће одлучивати у Савјету министара док се ова питања не ријеше. Сад видимо ко блокира одређене инфраструктурне развојне пројекте за Републику Српску и неке друге пројекте у којима често дође до блокаде представника из ФБиХ који партиципирају у Савјету министара”, рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да представници Српске не блокирају пројекте јер сматрају да је важно да гас једнако дође и у Посушје, Нови Транвик и према Мостару, као и што треба да постоји нова интерконекција од Бијељине преко Брчког до Бањалуке и Новог Града.

“То је у корист свих грађана, како Републике Српске, тако и ФБиХ и пословне заједнице у читавој земљи”, додаје је Кошарац, уз напомену да су на сваком билатералном састанку представници Владе Хрватске били ти који су отварали питање Јужне интерконекције.

Савјет министара данас није постигао потребан консензус у вези са приједлогом за вођење преговора ради закључивања Преднацрта споразума између БиХ и Хрватске о изградњи гасовода “Јужна интерконекција БиХ и Хрватске” на правцу Загвозд /Хрватска/ - Посушје /БиХ/ - Нови Травник/Травник са одвајањем за Мостар.

Потребан консензус није добио ни приједлог за вођење преговора ради закључивања и Преднацрта споразума између БиХ и Србије о изградњи гасовода “Нова источна интерконекција БиХ и Србије” на правцу граница Србија - БиХ - Бијељина - Бањалука - Приједор - Нови Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана