Кошарац: Посебну пажњу посветити процесима гасификације

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, који је данас у Београду учествовао на састанку Министарског савјета Енергетске заједнице, нагласио је да је енергетика важно стратешко развојно подручје како у БиХ, тако и земљама региона, при чему би посебну пажњу требало посветити процесима гасификације.

Кошарац је у том контексту као кључну истакао посјету српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Руској Федерацији и предстојеће разговоре о пројекту гасификације Републике Српске.

"То је позитиван и препознатљив сигнал за домаћу привреду, али и све грађане у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, јер је неопходно да обезбиједимо што је могуће више извора и дотока гаса", нагласио је Кошарац на састанку на којем је разговарано, између осталог, о условима за остваривање дугорочне енергетске безбједности и стабилности у оквиру регионалне иницијативе "Отворени Балкан".

Он је изразио подршку напорима влада и надлежних министарстава из Републике Српске и ФБиХ на афирмацији и развоју енергетских ресурса и потенцијала, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

"Према ставовима Енергетске заједнице, Република Српска је у легислативном погледу примијенила потребне европске стандарде у овој области. Нажалост, застоји постоје у ФБиХ и на нивоу БиХ, будући да имамо обавезу да одређене законске прописе дефинишемо и на нивоу институција БиХ", констатовао је Кошарац.

Он је прецизирао да отворена питања постоје у испуњавању услова из Трећег енергетског пакета, те изразио наду да ће у наредном периоду она бити усаглашена с циљем инвестицијског напретка, те унапређења и развоја енергетског сектора у Републици Српској и ФБиХ.

Кошарац је указао на значај и обавезу присуствовања састанку Министарског савјета с обзиром на то да је БиХ потписник Уговора о успостављању Енергетске заједнице.

"Данашњи састанак је добра прилика да презентујемо званичне ставове о важним енергетским темама на основу усаглашених ставова са надлежним ентитетским тијелима, будући да је област енергетике у примарној уставној надлежности Републике Српске и ФБиХ. Овакви форуми су важни и са аспекта размјене искустава и препознавања европских директива, које треба да примјењујемо у Републици Српској и ФБиХ", истакао је Кошарац.

Домаћин састанка била је министар рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић, будући да ова држава у 2021. години предсједава Енергетском заједницом.

На данашњем састанку за новог директора Секретаријата Енергетске заједнице изабран је Артур Лорковски из Пољске на мандат од три године.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана