Кошарац почетком седмице у Бечу о Трговској гори

Срна
Кошарац почетком седмице у Бечу о Трговској гори

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац боравиће почетком седмице у Бечу гдје ће са аустријским министром за заштиту климе, животну средину, енергију, мобилност, иновације и технологију Леонором Гевеслер разговарати о могућој подршци Аустрије за јединствен став свих надлежних институција у БиХ о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори.

- Након што смо обезбиједили разумијевање и подршку Мађарске и Словеније, важно је да наставимо активности на међународном плану. На састанку у Аустрији јасно ћемо упозорити да Хрватска треба да поштује међународне конвенције чија је потписница, а посебно ЕСПОО Конвенцију, као и међународне стандарде који се односе на складиштење радиоактивног отпада у непосредној близини границе - истакао је Кошарац.

Он је нагласио да је неопходно да Хрватска размотри и друге локације за складиштење радиоактивног отпада или да отпад складишти тамо гдје је и настао - на територији Словеније, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац је упутио позив министру за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојану Випотнику, министру околине и туризма Федерације БиХ Насихи Поздер, те члановима Експертског и Правног тима Емиру Диздаревићу и Немањи Галићу да буду дио делегације на састанку са ресорним министром Аустрије у Бечу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана