Кошарац: Опозиција у Српској или неће или не препознаје опасне намјере СДА

Срна
Foto: ГС

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да се СНСД никада није плашио избора и да политика те странке, која се годинама бори за афирмацију и заштиту уставних и дејтонских права Републике Српске и српског народа, није и неће изгубити подршку грађана Републике Српске.

Неутемељене су и лажне тврдње СДА и њихових пријатеља и дојучерашњих коалиционих партнера из Републике Српске да се СНСД плаши избора и изборне воље грађана Републике Српске. Као странка, која је на посљедњим општим изборима освојила процентуално највећи број гласова у БиХ и која има повјерење више од једне трећине гласача у Републици Српској, ми ћемо сваке изборе дочекати спремни да поновимо и свакако додатно поправимо тај резултат - поручио је Кошарац у изјави за Срну реагујући на јучерашње саопштење СДА и на иступе представника опозиционих политичких партија из Републике Српске.

Кошарац је нагласио да је СДА политичка странка која чини све да уништи било какву могућност договора о измјенама Изборног закона БиХ, с циљем да по сваку цијену задрже могућност да бошњачким гласовима бирају представнике Србима и Хрватима у свим институцијама власти.

Очигледна је намјера Бакира Изетбеговића да осмишљеном кампањом лажних гласова из врећа изабере што је могуће више Бошњака из Републике Српске у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, али и у Народну скупштину Републике Српске, што је за СНСД неприхватљиво и опасно - истакао је Кошарац.

Он је појаснио да са оваквим Изборним законом БиХ, који омогућава манипулацију гласовима путем поште, односно из врећа, те са оваквом Централном изборном комисијом БиХ, коју СДА очигледно контролише, такав план би било могуће провести.

Ми то жели да спријечимо измјенама Изеборног закона БиХ по којима би држављанима БиХ у иностранству било омогућено да гласају искључиво лично, на бирачким мјестима у БиХ или у дипломатско-конзуларним представништвима, дакле онако како су ово питање регулисале све демократске земље на свијету - поручио је Кошарац.

Он је изразио жаљење што опозиција у Републици Српској не препознаје или неће да препозна опасне намјере СДА и Бакира Изетбеговића.

СНСД-у нису проблем скенери и дигитализација избора, на чему инсистира опозиција, али тражимо да се те технолошке иновације контролишу у Републици Српској и на самим бирачким мјестима. Све што би технолошки контролисали странци или овакав ЦИК, који је нелегално изабран и који је под контролом странаца, СДА и дијела опозиције у Републици Српској, за СНСД није прихватљиво и не гарантује слободне и поштене изборе - упозорио је Кошарац.

Поновио је да СНСД неће дозволити манипулацију гласовима из врећа и да ће учинити све да српском народу у Републици Српској нико други не бира представнике.

 Не желимо да говоримо у име опозиције у Републици Српској. Напротив, очекујемо да се и опозиционе странке у Републици Српској оштро супротставе сваком покушају мајоризације Срба и да заједно, у свим будућим преговорима о измјенама Изборног закона БиХ, тражимо да се укине могућност гласања из иностранства путем поште - закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана