Кошарац од ОЕБС-а затражио помоћ у вези са Трговском гором

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац затражио је данас помоћ и подршку Мисије ОЕБС-а у рјешавању проблема спорне изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори у Хрватској, у непосредној близини границе са БиХ.

Кошарац је током данашњег састанка у Сарајеву са координатором Мисије ОЕБС-а за економске активности и заштиту животне средине Иглијем Хасанијем саговорника информисао о проблематици изградње одлагалишта на Трговској гори, као и активностима које ово министарство у сарадњи са надлежним ентитетским институцијама предузима на рјешавању овог проблема.

"Свјесни смо да Хрватска неће одустати и да активно ради на изградњи спорног одлагалишта у непосредној близини границе са БиХ. То је за нас потпуно неприхватљиво и забрињавајуће, првенствено због директне опасности по животну средину и здравље 250.000 људи из општина у сливу ријеке Уне", истакао је Кошарац.

С тим у вези, Кошарац је затражио помоћ и подршку Мисије ОЕБС-а која у свом мандату, између осталог, има и питање заштите животне средине, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

"Сви нивои власти у БиХ мотивисани су и опредијељени да се на темељу стручних аргумената и анализа, те примјеном ЕСПОО конвенције и других међународних протокола, боримо против очигледне намјере Хрватске да у нашем дворишту одлаже нуклеарни отпад", поручио је Кошарац.

На састанку је разговарано и о потреби регионалног повезивања и сарадње, са фокусом на економска питања.

Кошарац је навео да иницијатива "Отворени Балкан" представља одличну шансу за земље западног Балкана, првенствено због привлачења инвестиција, већег економског раста и смањења незапослености у региону.

"Република Српска је препознала бенефите и посвећена је прикључивању регионалној иницијативи која значи олакшавање трговине робом и услугама, слободно кретање људи и капитала између земаља западног Балкана. Нажалост, дио политичких структура из Федерације БиХ се искључиво због политичких предрасуда противи придруживању БиХ Отвореном Балкану", констатовао је Кошарац.

Према његовим ријечима, очување постојећих и отварање нових тржишта од изузетног је значаја за развој и унапређење домаћег привредног сектора.

"ЕУ је и даље наш најважнији спољнотрговински партнер, али то не значи да не треба да активно радимо на отварању нових тржишта за пласман наших производа, посебно имајући у виду потенцијалне поремећаје на тржишту. У том контексту, наш прилике видимо у земљама чланицама Евроазијске економске уније, Кине, Израела, Уједињених Арапских Емирата, Саудијске Арабије, Малезије и слично", навео је Кошарац.

На састанку су размијењена мишљења и о енергетском сектору у БиХ, при чему је Кошарац похвалио ангажман институција Републике Српске које су у легислативном смислу примијениле европске стандарде у овој области.

Истакнуто је да је енергетика важна стратешка развојна област, како у БиХ, тако и у земљама региона, при чему би посебну пажњу требало посветити процесима гасификације.

"Сматрам да је у БиХ потребно обезбиједити што више интерконекција за долазак гаса како бисмо омогућили јефтинији енергент за све наше грађане и привреду у цјелини, али и заштитили животну средину", рекао је Кошарац.

На састанку је разговарано и о изазовима усљед климатских промјена, при чему је истакнуто да је у оквиру ОЕБС-овог пројекта "Јачање одговора на безбједносне ризике од климатских промјена у југоисточној и источној Европи, јужном Кавказу и централној Азији" препознат проблем загађености ваздуха у Сарајеву.

"Нажалост, ниво загађености ваздуха у Сарајеву постао је европска чињеница и на рјешавању тог питања неопходно је да интензивно раде сви нивои власти у Федерацији БиХ", каже Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана