Кошарац: Неприхватљиво да ФБиХ блокира гасовод у Српској

Срна
Кошарац: Неприхватљиво да ФБиХ блокира гасовод у Српској

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да ФБиХ нема ниједан оправдан разлог да опструише изградњу новог гасовода у Републици Српској, који иде од Раче, на граници између БиХ и Србије, према Бањалуци.

- Ријеч је о гасоводу који иде испод Дрине и потребно је да добијемо сагласност из ФБиХ за његов пролазак преко граничне линије. Изградња новог гасовода економски је оправдана и корисна за сваког Србина, Бошњака, Хрвата и све људе из цијеле БиХ - поручио је Кошарац.

Он је нагласио да је ријеч о пројекту који доприноси дугорочној енергетској безбједности и стабилности у Републици Српској и цијелој БиХ.

Кошарац је истакао да су институције Републике Српске завршиле свој дио посла и израдиле мапу пута за овај пројекат, од којег ће користи имати сви грађани у Републици Српској и ФБиХ.

- Зато инсистирам и поново апелујем на надлежне институције у Федерацији БиХ да у најкраћем року доставе потребна мишљења како бисмо могли кренути у реализацију - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, нелогично је и потпуно неприхватљиво да ФБиХ из политикантских разлога зауставља енергетске пројекте у Републици Српској.

- Република Српска никада није оспоравала развој и реализацију енергетских пројеката Федерацији БиХ и наше апсолутно право је да инсистирамо на истом третману. Једнако тако, наше апсолутно право је и да узвратимо реципрочном мјером, уколико и даље политичке структуре из ФБиХ буду блокирале изградњу новог гасовода у Српској - нагласио је Кошарац.

Он је посебно истакао да представници Републике Српске у институцијама на нивоу БиХ воде рачуна и брину за сваког човјека како у Републици Српској, тако и у ФБиХ.

- Најбољи примјер таквог односа су активности српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који је у недавном сусрету са предсједником Русије Владимиром Путином договорио најповољније цијене гаса и за Републику Српску и за Федерацију. Захваљујући Додику, и Бањалучани и Сарајлије ће наредни период и предстојећу зиму дочекати са јефтинијим цијенама гаса - закључио је Кошарац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана