Кошарац: Неопходно заштитити домаћу производњу

Срна
Кошарац: Неопходно заштитити домаћу производњу

ПРЊАВОР - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је током данашње посјете фарми музних крава Владимира Усорца у Шерег Илови, општина Прњавор, да је примарна политика Савјета министара заштита домаће производње.

Он је у изјави новинарима рекао да се наставља са приједлогом доношења мјера увођења одређених такса и пуне царинске стопе за свјеже и расхлађено месо, али и да му је жао што одређени министри то нису подржали на сједници Савјета министара.

- Ми и даље инсистирамо на томе, Министарство је доставило приједлог одлуке на мишљење свим надлежним институцијама. Очекујемо у наредним данима да ћемо поново, у складу са процедурама, ту тачку ставити на дневни ред. Још једном апелујем на све министре у Савјету министара да подрже такву одлуку јер ћемо тако заштитити примарну производњу и на адекватан начин креирати будуће политике - рекао је Кошарац.

Кошарац је истакао да рјешења треба тражити снагом аргумената, уважавајући значај Европске комисије, односно ЕУ.

- Аргументи су на нашој страни и зато требамо у једној здравој, конкретној комуникацији да тражимо ту врсту рјешења. Чињенице указују да је угрожена примарна производња и вјерујем да ће делегација ЕУ у БиХ разумјети потребе, прије свега, примарних произвођача, ентитетских институција које то предлажу, Министарства као формалног предлагача и Савјета министара који би требао донијети такву одлуку - појаснио је Кошарац.

Он је напоменуо да је важно заштити домаћу производњу, наводећи да зна да постоје разне тенденције и коментари у вези са увођењем одређених мјера ограничења, односно прелевмана и пуне царинске стопе.

- Треба рећи да, прије ступања на снагу ССП-а, увоз једне тарифне ознаке свјежег или расхлађеног меса био је на годишњем нивоу око 40.000 КМ, данас је то 90 милиона КМ, а наши примарни произвођачи не знају на који начин да пласирају своје производе - рекао је Кошарац и додао да то не може реметити развој прерађивачких капацитета због чега Министарство интензивно ради на отварању нових тржишта.

Кошарац је рекао да јуче са министром пољопривреде и шумарства Турске Бекиром Пакдемирлијем договорен за месопрерађивачке производе из БиХ ветеринарски сертификат, који ће бити усклађен са турским стандардима, како би произвођачи из Републике Српске и ФБиХ могли да извозе у ту земљу.

- Заједно са Амбасадом Кине радимо на отварању тржишта за извоз меса и млијека. И даље је отворено питање извоза меса и месних прерађевина у Руску Федерацију, тако да мислим да приче да ће то угрозити месопрерађивачке капацитете БиХ нису тачне - прецизирао је Кошарац.

Он је рекао да прича да ће то повећати цијену производа у маркетима није тачна и није аргументована, али и да и даље постоје неке структуре које не разумију ову проблематику и покушавају да ометају легитимну иницијативу да се уведу прелевмани и пуна царинска стопа за одређене производе, у овом случају свјежег и расхлађеног меса.

Кошарац каже да постоје разматрања да се уведу заштитне мјере и за друге пољопривредне производе и да ће се, када дођу легитимни захтјеви, сповести процедура у складу са ССП-ом и другим прописима, као и да мисли да се на овај начин промовише политика заштите домаће производње уз партнерство са свим удружењима и институцијама које у складу са Уставом могу да покрећу те иницијативе и да у том правцу нема стајања.

Кошарац је, говорећи о данашњој посјети фарми “Усорац” у Прњавору, подсјетио да је при преузимању дужности министра поставио циљ да се на терену у директном разговору са пољопривредницима сагледају сви актуелни проблеми и да се на адекватан начин са одређеним удружењима разговара о питањима из надлежности овог министарства, те да је до сада укупно одржано 11 састанака те врсте.

- Министарство спољне трговине и економских односа, иако има сектор за пољопривреду, не може бити централни орган, нема уставне надлежности и зато је јако важна комуникација између локалног нивоа власти, примарних пољопривредних произвођача, прерађивача, ентитетских министарстава и заједничког нивоа. Један такав добар примјер је управо Прњавор, који је трећи у Републици Српској по производњи млијека - рекао је Кошарац.

Он је навео податак да ова општина има 2.600 регистрованих пољопривредних газдинстава, 2.100 музних јединица или грла, 300 произвођача и годишњу производњу 10,5 милиона литара млијека.

Кошарац је истакао и да БиХ данас има могућности да извози млијеко у земље ЦЕФТА и ЕУ, да тај посао треба учинити стабилним, развијати нека нова тржишта и да се на томе интензивно ради.

Фармер Владимир Усорац рекао је да је са Кошарцем разговарано о свим проблемима са којима се сусрећу пољопривредни произвођачи, укључујући цијену репроматеријала, кукуруза, соје, ђубрива.

Усорац се нада да ће бити усвојен приједлог о прелевманима и осталим мјерама заштите домаће производње.

Разговору са министаром Кошарцем присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш, који је рекао да је ова општина изразито пољопривредно орјентисана и да је у прошлој години буџетом за пољопривреду издвојено око 516.000 КМ.

Томаш је напоменуо да је и ресорно републичко министарство пољопривреднике са подручја општине Прњавор кроз разна издвајања помогло са више од 3.700.000 КМ.

- Значајан податак је да је више од 300 фармера који се баве производњом откупног млијека прошле године добило више од 2.400.000 КМ премије. У Републици Српској испред Прњавора по годишњој производњи млијека су само Бијељина и Градишка - рекао је Томаш.

Томаш је као један од проблема, који се покушава ријешити са надлежним министарством, навео нераспоређено обрадиво државно земљиште којег је на подручју општине Прњавор више од 2.500 хектара, од чега је 1.200 хекатар под закупом и концесијама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана