Кошарац: Најављено укидање такси нова шанса за домаће привреднике

Милијана Латиновић
Кошарац: Најављено укидање такси нова шанса за домаће привреднике

БАЊАЛУКА - Уколико привремене институције самопроглашеног Косова остану при најављеној одлуци о укидању такси од 100 одсто на робу из БиХ и Србије то ће бити додатна шанса за привреднике из Републике Српске и ФБиХ да наставе пласман својих производа на тамошње тржиште.

Истакао је то за "Глас Српске" министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, коментаришући најаву премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да ће 15. марта бити укинуте таксе на увоз сировина из БиХ и Србије, а да ће 1. априла бити укинуте таксе и на сву робу из ове двије земље на период од 90 дана.

Оцјенио је да је таква одлука била политичка те да он припада структури политичара у Српској која сматра да је признање самопроглашеног Косова и даље отворено питање.

- Видјећемо како ће се ситуација развијати и да ли ће доћи до имплементације тако најављене одлуке. Ако привремене институције Косова остану при томе и укину таксе, то ће бити додатна шанса за привреднике из  Српске и ФБиХ. Смањен промет робе са Косовом у прошлој години утицао је на укупну спољнотрговинску размјену БиХ – рекао је Кошарац и нагласио да вјерује у способност домаћих привредних субјеката да поново успоставе добре односе са партнерима на простору самопроглашеног Косова.

Секретар Асоцијације за прехрамбену индустрију при Спољнотрговинској комори БиХ Тијана Мухамедагић сматра да ће укидање такса на производе из БиХ и Србије које су најавиле приштинске власти позитивно утицати на извоз из БиХ.

- Самим тим ће се смањити спољнотрговински дефицит земље - изјавила је  Мухамедагић.

Мухамедагићева је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекла да је тржиште самопроглашеног Косова посебно значајно за извознике из БиХ из сектора мљекарства и перадарства.
- Мљекарска индустрија и сектор перадарства прошле године изгубили су око 25 милиона КМ, од чега се 10 милиона КМ односи на сектор мљекарства - истакла је Мухамедагићева, те подсјетила да је БиХ, увођењем такси од 100 одсто, престала извозити ове производе на тржиште самопроглашеног Косова.
Директор продаје "Млијекопродукта" из Козарске Дубице Владо Сандић рекао је да ова компанија очекује да се укидањем такси врати на тржиште самопроглашеног Косова.

Приштинске власти су почетком новембра 2018. године повећале порез за десет одсто на сву робу која долази из БиХ и Србије, а с обзиром на то да та одлука представља грубо кршење Споразума о слободној трговини земаља централне Европе (ЦЕФТА), њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је 21. новембра донијела нову о увођењу царина од 100 одсто на све производе из ових двију земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана