Кошарац: Надамо се да ће САД ускоро продужити царинске повластице за БиХ

Срна
Кошарац: Надамо се да ће САД ускоро продужити царинске повластице за БиХ

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да су Сједињене Америчке Државе важан спољнотрговински партнер за БиХ и да је потребно јачати економску сарадњу на обострану корист грађана двију земаља.

Он је нагласио да је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ покренуло поступак закључивања Меморандума о разумијевању о економској сарадњи између БиХ и САД, у складу са закључком Предсједништва БиХ од 20. јануара 2021. године.

''Активно радимо на потписивању меморандума о економској сарадњи, цијенећи његов значај и бенефите за домаћу привреду и спољнотрговински промет. Овај документ ће допринијети јачању постојећих економских и трговинских веза, као и интензивирању укупне економске сарадње БиХ и САД-а'', поручио је Кошарац.

Он је изразио наду да ће САД ускоро донијети одлуку о продужењу царинских повластица за БиХ и 122 земље кориснице ГСП Програма, који је истекао 31. децембра 2020. године.

''Будући да се ради о једностраним царинским повластицама САД, одлуку о томе да ли ће и када бити продужене доноси искључиво амерички Конгрес, како за БиХ, тако и за све земље кориснице програма у пакету. Одлука, дакле, не зависи од нас нити ми можемо утицати на њено усвајање'', рекао је  Кошарац.

Он је подсјетио да ГСП програм САД обезбјеђује бесцарински третман за 3.500 производа из БиХ, те да у протеклим годинама није било примједби нити захтјева за контролом одредби овог програма у БиХ.

''С обзиром на то да ово није први пут да је ГСП Програм истекао, надамо се да ће Конгрес САД-а ускоро донијети одлуку његовом продужењу, од које ће имати користи привредници из БиХ и други корисници овог програма'', поручио је министар Кошарац.

У 2018. и 2019. години у САД су се из БиХ највише извозили производи металске индустрије, пекарски производи, минерална вода, сокови, трамполин и опрема за трамполин, сунцобрани, резни алат, те ПВЦ столарија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана