Кошарац: Могуће испунити услове за извоз црвеног меса на тржиште ЕУ

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац саопштио је да је Директорат за здравље и безбједност хране Европске комисије доставио извјештај о инспекцијском надзору с циљем утврђивања испуњавања услова за извоз црвеног меса из БиХ на тржиште ЕУ.

Кошарац је рекао да је процјена да уочени недостаци и препоруке из извјештаја нису ригорозног карактера и да их је могуће успјешно превазићи и реализовати да би зацртани циљ био остварен, а то је да се домаћим привредницима омогући пласман црвеног меса на европско тржиште.

Он је најавио да ће почетком септембра организовати састанак са представницима надлежних тијела из Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/ и Брчко дистрикта, на којем ће бити дефинисани даљи кораци и израда акционог плана у вези са извршавањем обавеза из извјештаја.

"ЕУ је наш важан спољнотрговински партнер и активно радимо на стварању услова за извоз домаћих производа на ово, али и на друга тржишта, попут Русије и земаља чланица Евроазијске економске уније, Кине, Израела, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и слично", истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, отварање нових тржишта једна је од најадекватнијих мјера за заштиту домаће производње, што је приоритет у раду Министарства спољне трговине и економских односа, саопштено је из тог министарства.

"Мој став је да ЕУ треба да третирамо као партнера, а не да будемо пуки подизвођачи интереса ЕУ. Наш примарни циљ је заштита интереса и унапређење пословања привредника из Републике Српске и ФБиХ", поручио је Кошарац.

Он је изразио жаљење због чињенице да БиХ није увела прелевмане и царинске стопе на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ.

"Сматрам да би то била ефикасна мјера заштите домаће производње. Нажалост, недостајала је политичка воља министара из Федерације да у Савјету министара усвојимо одлуку о увођењу прелевмана и царинских стопа", подсјетио је Кошарац.

Он је поновио став да у појединим дијеловима Споразум о стабилизацији и придруживању није испреговаран у корист домаћих привредника, те да је резултат таквог односа низ апсурда који штете домаћим привредницима, попут тога да се жива стока из ЕУ може увозити у БиХ, а онда месо од тих животиња БиХ не може извозити у ЕУ.

"То је еклатантан примјер како ЕУ штити интересе својих произвођача. У разговорима са представницима Делегације ЕУ инсистирали смо на рјешавању овог проблема. Увјерен сам да можемо наћи начин да од ЕУ добијемо зелено свјетло како би се месо домаћих произвођача могло наћи на европском тржишту", закључио је Кошарац.

Извјештај Директората достављен је Канцеларији за ветеринарство БиХ након што је европски аудит тим у мају ове године извршио неопходне контроле код извозно оријентисаних привредних субјеката из Републике Српске и ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана