Кошарац чека одговор од Турковићеве у вези са Трговском гором

Срна
Кошарац чека одговор од Турковићеве у вези са Трговском гором

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и даље чека одговор министра иностраних послова Бисере Турковић о повлачењу њене одлуке о формирању експертског и правног тима у вези са одлагањем радиоактивног отпада на Трговској гори.

 “Више од мјесец дана чекам на повратну информацију министра Бисере Турковић. Након што је у неколико наврата тражила да се са сједница Савјета министара повуче одлука о именовању експертског тима, 9. јула упутио сам јој позив на консултативни састанак да би покушали ријешити евентуалне дилеме у вези са овим питањем. До данас нисам добио њен одговор”, изјавио је Кошарац.

Он је навео да је у међувремену организовао нови састанак Координационог тијела за Трговску гору, на којем је са ентитетским министрима Сребренком Голић и Едитом Ђапо, те директором Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ Маринком Зељком договорио да од предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије затраже да са њима и Турковићевом организује консултације.

“Узимајући у обзир спремност и опредијељеност предсједавајућег Тегелтије ријешимо ово отворено питање са Хрватском на добробит свих грађана, посебно оних који живе у сливу Уне, дубоко сам увјерен да ће и он уложити додатне напоре да превазиђемо потенцијалне несугласице”, нагласио је Кошарац.

Он је навео да Турковићева треба да одговори зашто је напрасно промијенила став.

“Да ли је разлог национална структура становништва која живи у општинама у сливу Уне? Ја људски не могу да прихватим и не желим да вјерујем да њени потези имају такву позадину и конотацију”, рекао је Кошарац за “Ослобођење”.

Када је ријеч о проблемима произвођача млијека и меса, који траже да се у наредна три мјесеца забрани увоз пољопривредних производа због вишкова који су настали у посљедње вријеме, Кошарац је истакао да се на основу аргумената и чињеница мора утврдити да ли је дошло до поремећаја на тржишту.

Он је додао да подаци којима располаже говоре да је увоз у овој години смањен за близу десет одсто у односу на прошлу годину.

Кошарац је навео да ће Сектор за спољну политику и страна улагања министарства на чијем је челу затражити став од свих релевантних институција и надлежних ентитетских министарстава у вези са доношењем мјера ограничења увоза свјежег и расхлађеног меса, као и да је од Канцеларије за ветеринарство БиХ затражио појачане контролне активности у вези са увозом ове робе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана