Кошарац: „Бук Бијела“ не смије бити предмет политизације

Срна
Кошарац: „Бук Бијела“ не смије бити предмет политизације

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да Уставни суд БиХ нема легитимитет да се бави одлучивањем о додјели концесија за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ на ријеци Дрини, јер је то случај који треба да ријеши Комисија за концесије БиХ, у складу са законским прописима.

-Чињеница да је Уставни суд БиХ на претходној пленарној сједници за додатних шест мјесеци продужио рок за рјешавање овог питања, потврђује наш јавно изречени став да једино Комисија за концесије БиХ у својству Заједничке комисије за концесије има законску надлежност да се бави тим случајем - поручио је Кошарац.

Говорећи о захтјеву 24 посланика у Парламентарној скупштини БиХ који пред Уставним судом БиХ покушавају оспорити изградњу ХЕ „Бук Бијела“, Кошарац је поновио да, у складу са Законом о концесијама БиХ, они не могу бити страна у спору пред Комисијом за концесије БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

-Уставни суд БиХ може да утврди постојање спора, али ником не може дати мандат нити активну легитимацију да води спор у име и за рачун БиХ, будући да поступак у складу са Законом о концесијама у име БиХ може да води искључиво Министарство спољне трговине и економских односа или други орган који одреди Савјет министара - нагласио је Кошарац.

У вези са дијелом одлуке да се до јануара одгоди одлучивање о привременој мјери којом се тражи обустављање примјена одлука, рјешења и уговора о додјели концесија за изградњу хидро-енергетских потенцијала на ријеци Дрини, Кошарац је поновио да Уставни суд БиХ није надлежан за доношење такве мјере, јер је Законом о концесијама БиХ дефинисано да се рјешавањем овог питања бави Комисија за концесије БиХ у својству Заједничке комисија за концесије.

-Бесмислен је и неразумљив захтјев бошњачких посланика за доношењем овакве мјере, имајући у виду чињеницу да је изградња ХЕ „Бук Бијела“ дио Оквирне енергетске стратегије БиХ до 2035. године, коју су у Савјету министара подржали и бошњачки министри - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, изградња ХЕ „Бук Бијела“ не треба да буде политичко питање нити предмет политизације, будући да се ради о постројењу које ће допринијети енергетској безбједности и стабилности како Републике Српске и Србије, тако и Федерације БиХ, те омогућити економски раст и отварање нових радних мјеста.

Кошарац је нагласио да нико нема право да оспорава изградњу постројења од којег ће сви грађани имати бенефите и који афитмише регионалну сарадњу.

-Посебно је забрињавајући ниво лицемјерства представника политичког Сарајева, који оспоравају и противе се заједничким пројектима Републике Српске и Србије, док истовремено моле и рачунају на помоћ Србије за позајмицу гаса, што је био недавни случај након хаварије на гасоводу у Бугарској. Тада је Србија обезбиједила интервентне количине гаса из Мађарске и дио гаса несебично пустила према БиХ - навео је Кошарац.

Он је додао да Република Српска не оспорава ФБиХ пројекте енергетске сарадње, те изразио став да политички представници на свим нивоима власти у БиХ умјесто да се баве политизацијом, пажњу треба да усмјере на обезбјеђивање услова за остваривање дугорочне енергетске безбједности и стабилности.

-С тим у вези, посебно поздрављам напоре српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и институција Републике Српске да у контактима са званичницима Руске Федерације интензивно раде на реализацији стратешких питања из области енергетике, с фокусом на пројекат гасификације Републике Српске - закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана