Кошарац: Бошњачки политичари неосновано оспоравају пројекат “Бук Бијела”

СРНА
Кошарац: Бошњачки политичари неосновано оспоравају пројекат “Бук Бијела”

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да у потпуности подржава наставак изградње хидроелектране “Бук Бијела” на ријеци Дрини и истакао да ће ово постројење бити важан енергетски ресурс Републике Српске, који ће омогућити економски раст и отварање нових радних мјеста.

Кошарац је напоменуо да је изградња ове хидроелектране дио Енергетске стратегије Републике Српске, која је заједно са Оквирном енергетском стратегијом Федерације БиХ /ФБиХ/, инкорпорисана у Оквирну енергетску стратегију БиХ до 2035. године, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

“Савјет министара је у априлу 2018. године усвојио Оквирну енергетску стратегију БиХ до 2035. године, у којој је, између осталог, предвиђена изградња хидроелектране Бук Бијела”, подсјећа Кошарац.

Према његовим ријечима, бошњачки министри тада су гласали за овај пројекат, а данас неосновано и без икаквог разлога оспоравају његову реализацију.

“Бошњачки политички представници ни макац не одступају од политике Изетбеговића старијег – до подне једно, од подне друго. Политичко Сарајево мора да одлучи шта хоће! Због очигледне дволичности и недосљедности, логично је да се запитамо да ли нам они могу бити стабилни партнери”, поручио је Кошарац.

Кошарац наводи да су институције Републике Српске предузеле активности на изградњи хидроелектране “Бук Бијела” у складу са својим уставним и законским надлежностима, при чему није дошло до повреде или одступања у односу на надлежности институција на нивоу БиХ.

“Бошњаци сада у цијелу причу настоје, путем одлуке Уставног суда БиХ, увући Комисију за концесије, која је за 16 година од формирања издала само двије концесије. Комисија никада није профункционисала у пуном капацитету, о чему свједочи и чињеница да је већини њених чланова истекао мандат. Због фиктивног и неефикасног рада овог тијела, отворено је питање и оправданости његовог постојања”, рекао је Кошарац.

Он истиче да Република Српска никада није оспоравала давање концесија на територији ФБиХ, чак и када се радило о пограничним зонама са сусједним државама или самом Републиком Српском.

“Изградња Бук Бијеле је заједнички пројекат влада Републике Српске и Србије. Нажалост, свједоци смо да један дио политичких структура из ФБиХ увијек показује велику нервозу када сарађујемо са Србијом. Зашто бјеже од сарадње са земљом која је међу нашим најважнијим спољнотрговинским партнерима? Ми немамо ништа против пројеката у ФБиХ, али једнако тако никада нећемо дозволити да нам оспоравају инвестиције у Српској”, поручио је он.

Кошарац оцјењује да су неосноване и злонамјерне и поједине политичке тврдње према којима је “искључиво БиХ власник, односно титулар, државне својине”.

“Јасно је да, као што власник приватне својине може бити било који појединац, власник државне својине могу бити и општине и кантони и ентитети и БиХ. У бившој Југославији, када је СР БиХ била титулар државне својине над одређеним добрима, то нико није звао републичком својином”, појашњава Кошарац.

Он закључује да су, према дејтонском Уставу БиХ, али и у постојећој пракси, Република Српска и ФБиХ власници комплетне државне својине на територији Српске, односно Федерације, изузев ако право својине није пренесено на други ниво посебним законом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана