Кошарац: Аргументе против одлагалишта нуклеарног отпада износити међународним структурама

Срна
Кошарац: Аргументе против одлагалишта нуклеарног отпада износити међународним структурама

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министра Сташа Кошарац изјавио је Срни да се проблематика изградње спорног одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори мора држати у фокусу релевантних међународних структура, те поздравио учешће чланова Експертског и Правног тима за Трговску гору на конференцији у Бечу.

-Неопходно је да искористимо сваку могућу прилику да бисмо на међународном плану изнијели наше аргументе против намјере Хрватске да у нашем дворишту одлаже радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво - рекао је Кошарац.

Он је навео да је информисан да је на састанку Заједничке конвенције о безбједности збрињавања истрошеног горива и радиоактивног отпада у Бечу истакнуто да изградња одлагалишта на Трговској гори не смије бити одобрена без испуњавања обавеза и добијања позитивних студија.

Кошарац је од чланова Правног и Експертског тима затражио пуну мобилност и проактивно дјеловање на конференцији у Бечу, те подсјетио да је учешће на овом стручном скупу једна од предложених активности из Нацрта стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори, који је усвојио Правни тим.

-Наши експерти и правници на конференцији у Бечу посебно су указали на недостатке и мањкавости у поступцима хрватске стране, гдје је између осталог истакнуто да БиХ није била консултована приликом избора спорне локације, односно да избор локације није био транспарентан - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, на састанку је потврђено да Хрватска мора поштовати одредбе Заједничке конвенције, посебно оне које регулишу локацију постројења, те да мора укључити надлежне институције у БиХ у овај поступак, као и да мора испунити све стандарде предвиђене овом конвенцијом, а нарочито детаљну процјену утицаја на животну средину.

-Информисан сам да је на конференцији истакнуто да, без испуњавања предметних обавеза и добијања позитивних студија, изградња одлагалишта не смије бити одобрена - нагласио је Кошарац, те додао да су, током конференције, делегације Хрватске и Словеније потврдиле да, иако су преговори о одлагању спорног отпада у Словенији прекинути прије неколико година, та опција и даље није у потпуности искључена.

Кошарац је навео да ће од Правног и Експертског тима затражити извјештај о предузетим активностима и закључцима конференције у Бечу како би о томе могао правовремено да обавијести Координационо тијело за Трговску гору.

-Важно је да чланови Експертског и Правног тима учествују на конференцијама оваквог типа, јер сви имамо јединствен циљ и став – изградња спорног одлагалишта на Трговској гори не смије бити игнорисана на међународном плану. Очекујем да ће резултати конференције у Бечу имати значајне позитивне ефекте по даљи ток догађаја и преговора - поручио је Кошарац.

Представници БиХ, на састанку у сједишту Међународне агенције за нуклеарну енергију у Бечу, представили су ставове о намјерама Хрватске да на Трговској гори, у близини границе са БиХ, складишти радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво из Нуклеарне електране „Кршко“, те изнијели аргументе због којих је та идеја неприхватљива.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана