Корона зауставила медицинаре на путу за Њемачку

Анита Јанковић Речевић
Корона зауставила медицинаре на путу за Њемачку

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона зауставила је одлазак 43 медицинска радника из Српске и Федерације БиХ на рад у Њемачку, а у чијем је запошљавању посредовала Агенција за рад и запошљавање БиХ.

Програм запошљавања домаћих радника са средњом медицинском школом у Њемачкој почео је у априлу 2013. године и од тада до фебруара ове године издато је укупно 5.412 радних дозвола за кандидате који су аплицирали путем Агенције за рад и запошљавање БиХ.

- Од тог броја 501 је отишао на рад путем програма “Triple Win”, док су остали отишли захваљујући програму запошљавања код познатог послодаваца, којег су кандидати сами пронашли. Од фебруара ове године посредовали смо када је ријеч о још 43 медицинара, али ти људи нису отишли у Њемачку због тренутне ситуације с пандемијом “ковида 19” - навели су у Агенцији.

Додају да је одлука Њемачке из фебруара прошле године, према којој је Савезно министарство за рад и социјална питања те земље одлучило да не прихвата дипломе радника из БиХ који су медицинску школу за општи и педијатријски смјер завршили преквалификацијом, значајно утицала на смањење броја кандидата који су аплицирали за запошљавање у тој земљи ЕУ.

- Тај број у 2019. години био је 683, насупрот броју 1.000 који смо имали 2018. године те 851 у 2017 - истичу у Агенцији за рад и запошљавање.

Према њиховим подацима, одбијенице за посао његоватеља у Њемачкој лани је добило 40 инстант медицинара из БиХ, који су дипломе средње медицинске школе стекли преквалификацијом.

- Ријеч је о кандидатима који су документа предали прије наведене одлуке, али им надлежне власти у Њемачкој нису признале дипломе након што је одлука ступила на снагу - кажу у Агенцији и додају да од момента када је Њемачка донијела поменуту одлуку медицинари са преквалификацијом више Агенцији нису могли предати документацију и ући у програм посредовања. Због таквих околности, тврде у овој агенцији, није било случајева да је неко од инстант медицинара добио посао у поменутој земљи Уније.

- Да ли је неко од медицинара са преквалификацијом аплицирао директно у Амбасаду Њемачке на основу Уредбе 26.2. за западни Балкан и тако добио посао није нам познато - додали су у Агенција за рад и запошљавање.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић каже да здравствене установе у Српској нису изгубиле много радника који су отишли да раде у Њемачку, нагласивши да у ту западну земљу махом иду млади одмах након стицања дипломе, прије заснивања радног односа у РС.

- И тај одлив би требало да буде мањи сада када је Министарство просвјете и културе РС забранило преквалификацију из других струка у здравство. Тиме ће млади људи који су завршили редовно средњу медицинску школу и који су на бироу, због чега су одлазили, добити прилику да се запосле у нашим здравственим установама - рекао је Гранулић и додао да ће синдикат након смиривања ситуације са вирусом корона сјести за преговарачки сто са републичким властима да би видјели на који начин да додатно поправе материјално-социјални статус медицинских радника, чиме би такође требало да дјелимично буде заустављен одлив кадра из здравства.

 Смањење радних виза

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ кажу да тренутно немају информације о томе хоће ли Њемачка смањити број радних виза за раднике са Балкана, како је у медијима најављивано у протекло вријеме.

- Могуће је да ће доћи до лимитирања кретања радне снаге у Њемачку из остатка свијета. То ће зависити од дубине рецесије и пораста незапослености у Њемачкој, али док не добијемо неке званичне информације од Савезне агенције за рад не можемо износити никакве процјене - казали у Агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана