Корона закочила провјеру стања јасеновачке грађе

Дарко Момић
Корона закочила провјеру стања јасеновачке грађе

БАЊАЛУКА - Епидемија вируса корона закочила је формирање парламентарне делегације Народне скупштине Републике Српске и њен одлазак у Музеј холокауста у Вашингтону са задатком да се увјери у каквом је стању дио архивске грађе из Спомен-подручја Јасеновац.

Формирање парламентарне делегације и њен одлазак у Музеј холокауста предвиђено је закључком републичког парламента са 14. посебне сједнице одржане 1. јуна прошле године на којој је Народна скупштина РС одбацила  “Резолуцију о поштовању жртава фашистичких режима и покрета” коју је десет дана прије тога усвојио Представнички дом Парламента БиХ.

Из Народне скупштине РС одговорено је за наш лист да закључком није одређен рок, те да ће парламентарна делегација бити формирана када одлука о томе буде донесена на сједници Народне скупштине РС.

- Закључак ће бити реализован када се стекну услови за несметано путовање, између осталих и епидемиолошки услови, с обзиром на то да је присутна пандемија вируса корона и да тренутно не постоји могућност за његову реализацију - наводи се у одговору Народне скупштине РС.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у парламенту Српске Игор Жунић каже да му је жао што је епидемија одгодила формирање посланичке делегације и њен одлазак у Вашингтон, јер је, како каже, крајње вријеме да се стави тачка на све шпекулације и подметања у вези са том темом.

- Опозиција је на тој посебној сједници показала да јој није стало до тога да се на ту причу коначно стави тачка, јер нису ни гласали за скупштинске закључке. Очигледно сматрају да ће још који пут својим манипулацијама успјети да обману бираче - каже Жунић за “Глас Српске”.

Он додаје да је посебно интересантно то да су чланови Анкетне комисије НСРС која је формирана почетком 2000. године за вријеме премијерског мандата тадашњег лидера ПДП-а Младена Иванића били у Музеју холокауста у Вашингтону, истичући да су утврдили све супротно од онога што упорно тврде опозиционари.

- Крајње је вријеме да се утврде све чињенице и престану препирке, јер то није питање око кога Срби треба да се сукобљавају - каже Жунић.

С друге стране, шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало каже да то није ни први, ни једини закључак НСРС који није реализован, истичући да се епидемија може узети као оправдан разлог за неодлазак у Вашингтон, али да није препрека да се оформи делегација.

- Слажем се да треба дефинитивно утврдити у каквом је стању та грађа и да престану међусобна трвења у вези са тим питањем. Као Дубичанин и дијете Поткозарја, имам посебан сензибилитет према томе и зато сматрам да је српска брука и срамота да се уопште препиремо у вези с тим. То је ствар око које мора до постоји не само политички, већ широки друштвени консензус и никоме не треба да служи за дневнополитичка препуцавања. Зато треба оформити делегацију са задатком да отпутује у Вашингтон, чим то дозволи епидемиолошка ситуација - каже Бундало.

Дан сјећања

Поред закључка у вези са јасеновачком грађом, Народна скупштина је закључком обавезала Владу Српске да у парламентарну процедуру упути нацрт Закона о Дану сјећања на жртве геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата. Према Програму рада НСРС о коме би се требало расправљати на наредној сједници републичког парламента, тај закон би у текућем кварталу ове године требало да буде пред посланицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана