Корона у амбис гурнула мале радње

Драгана Орловић
Корона у амбис гурнула мале радње

БАЊАЛУКА - На подручју БиХ 680 послодаваца морало је привремено или трајно да прекине пословање због проблема које им је донијела пандемија вируса корона, а најтеже су биле погођене прерађивачка индустрија, трговина на велико и мало и угоститељство.

Рекли су ово “Гласу Српске” у Агенцији за рад и запошљавање БиХ, који су у сарадњи са заводима за запошљавање Републике Српске и ФБиХ спровели истраживање тржишта рада за прошлу годину, а приликом којег је анкетирано 2.429 послодаваца.

Ове анкете су показале да је око 28 одсто анкетираних послодаваца привремено или трајно прекинуло пословање, и то њих 366 из Републике Српске, 236 из ФБиХ и 78 из Брчко дистрикта.

Анализа је показала и да је око 44 одсто испитаних послодаваца пријавило пад обима пословања, 45 одсто забиљежило пад финансијских резултата, а 33 одсто стагнацију. Око 22 одсто послодаваца било је у могућности да организује рад од куће, док је раднике отпустило 11 одсто послодаваца.

- Најтеже погођена занимања у БиХ била су трговци, конобари, радници обезбјеђења, обућари, кројачи, бравари, кувари, те возачи камиона и аутобуса - навели су у агенцији.

Предсједник Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Златан Татић каже да су поједини угоститељи у Републици Српској морали прекинути пословање током пандемије, али да то и није био толико изражен проблем као садашњи дефицит радне снаге.

- И даље се боримо да пронађемо квалитетне раднике. Више не знамо ни коју плату понудити како би људи овдје остали да раде - навео је Татић и додао да Хрватска током сваке сезоне и даље са ових простора одвлачи велики број радника на своје тржиште.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је “Гласу Српске” да су током пандемије углавном пропале мале занатске радње са два или три радника, које нису имале свог капитала. Ипак, могуће је, како каже, да ће многи од њих када прође криза поново покренути своје дјелатности.

- Тренутно имамо максималну историјску запосленост у Републици Српској. Сваког дана је све више захтјева за робом и производњом, а све то указује да је криза са короном прошла. Међутим, сада се сусрећемо са другим проблемом - што не можемо довољно произвести и што немамо довољно радника и то једино може успорити овај напредак - поручио је Тривић, додавши да је највећи садашњи, али и будући проблем управо недостатак радника.

Најтеже погођене дјелатности

- прерађивачка индустрија

- трговина на велико и мало

- угоститељство

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана