Корона одгодила усељавање затвореника

Ведрана Кулага Симић
Корона одгодила усељавање затвореника

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Иако је званични почетак рада државног затвора у Војковићима до сада најављен небројено пута, многи су вјеровали да ће се први затвореници у њега уселити до краја јуна ове године, али и та ће најава, по свему судећи, пасти у воду.

Камен темељац за затвор, који је изграђен по најмодернијим стандардима, постављен је 2006. године, а првобитни рок за изградњу био је 24 мјесеца. Протекле године, када је ријеч о реализацији тог важног пројекта, прошле су у знаку блокада и пробијених рокова, а објекат је коначно завршен 2017. године. Затвор у Источном Сарајеву, који многи називају и новим Алкатразом, опремљен је у складу са европским стандардима те је набављена и уграђена високософистицирана опрема која задовољава услове затвора високог степена безбједности, јер ће управо он бити најбезбједнија затворска установа у регији у којој ће казну служити најтежи преступници у свим облицима криминала.

У Министарству правде БиХ су почетком године истицали да је потребно да буде завршена конкурсна процедура за пријем заводског особља и управе те да очекују да би средином 2020. године требало да почне премјештај лица која издржавају казне у ентитетским заводима, а које је изрекао Суд БиХ, у Завод за извршење казнених санкција, притвора и других мјера БиХ.

Међутим, према посљедњим информацијама из Министарства правде БиХ, и даље не знају када ће до тога доћи, али истичу да је дошло до нових препрека.

-  Радимо на томе да Завод почне да ради у пуном капацитету што је прије могуће. Желимо нагласити да је пандемија изазвана “ковидом 19” успорила рад, а самим тим и предвиђене планове те је њих потребно ревидирати, на чему се активно ради. Очекујемо да током љета све буде готово - истакли су у Министарству правде БиХ.

Министарство је раније расписало конкурс за пријем 100 радника на одређено и 113 запослених на неодређено вријеме у нови државни затвор.

Израђен је и план рада Завода за извршење казнених санкција, притвора и других мјера БиХ за 2020. годину, који је у фази консултација на нивоу БиХ, а потписао га је вршилац дужности директора Завода Марко Вујевић.

Изградња затвора коштала је око 40 милиона марака, а новац су обезбиједили БиХ и донатори. Највише новца дала је ЕУ, нешто више од 10,8 милиона евра. Комплекс затвора простире се на површини од 24.000 квадратних метара.

Правила понашања

Први “станаре” у државном затвору дочекаће строга правила понашања која су већ угледала свјетлост дана. Права и обавезе затвореника и притвореника те затворског особља су сажета у више од 100 чланова правилника Завода који, је објављен у “Службеном гласнику БиХ”, а којима се уређују организација и начин живота притвореника и осуђених лица у Заводу, од првог до посљедњег дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана