Корона, миграције, Руси, Кинези ужарили другу дебату Трампа и Бајдена

Срна
Корона, миграције, Руси, Кинези ужарили другу дебату Трампа и Бајдена

Послије бурне прве дебате између Доналда Трампа и Џо Бајдена дошло је до извјесних промјена у правилима, па је током уводних двоминутних излагања кандидата микрофон било укључен само ономе ко говори, како би се избјегло упадање у ријеч, прекидање и размјена увреда.

Пред кандидатима је било шест тема – борба против вируса корона, положај америчке породице, расно питање, климатске промјене, национална безбједност и начин вођења државе, пренио је РТС.

Актуелни предсједник САД Доналд Трамп и демократски кандидат Џо Бајден за ту функцију најприје су говорили о пандемији вирус корона. Трамп је одмах за здравствену кризу оптужио Кину и рекао да ће у неколико наредних недјеља бити спремна вакцина. Објаснио је на који је начин оздравио пошто је неколико дана провео у болници Волтер Рид.

Бајден је излагање отворио податком да је 220.000 Американаца умрло од вируса корона, те да особа која је одговорна за такав исход не би смјела да остане на челу нације. Бивши потпредсједник САД је апеловао на Американце да носе маске и обећао брзу акцију против пандемије уколико буде изабран. “Обећавам да ћу направити план”, рекао је Бајден.

Трамп је рекао да је рок од неколико недјеља за вакцину реалан, али да је могуће да ће бити спремна до краја године. Навео је и да је задужио војску да дистрибуира 100 милиона јединица вакцине.

“Чека нас тамна зима, јер немамо план”, одговорио је Бајден.

Бајден је обећао да ће напасти вирус, али је рекао да је потребан систем да се нација заштити од ширења ковида 19.

Трамп је одмах напао градове и државе које воде демократе, наводећи Њујорк и Калифорнију као мјеста која су се “потпуно затворила и умиру”.

Предсједник САД се још једном оштро успротивио затварању земље, наводећи да би такав потез изазвао економску катастрофу. Бајден, пак, тврди да су за отварање послова неопходни предуслови, попут баријера у ресторанима.

“Ја државе не дијелим на плаве и црвене. То су све државе Сједињених Америчких Држава”, рекао је Бајден.

Мало и о Русији и Кини

На тему националне безбједности, Бајден је упозорио Русију и Кину да ће “платити цијену” због мијешања у предизборни процес у САД. Оптужио је бившег градоначелника Њујорка и Трамповог сарадника Рудија Ђулијанија да је “пион” руског предсједника Владимира Путина.

Трамп је рекао да је Бајден од Русије добио 3,5 милиона долара, те да ће његов ривал у неком тренутку морати да објасни зашто је добио тај новац. “Нико није био оштрији од мене према Русији”, рекао је Трамп. “Док је Бајден Украјини продавао јастуке, ја сам им продавао ракете”, рекао је Трамп, оптужујући Бајдена да је Украјину предао Русима.

“Никада нисам добио ни пару од неке стране државе. Никада”, рекао је Бајден.

Трамп је обећао да ће ускоро објавити пореске пријаве, наводећи да је уплатио много више новца него што је требало.

Бајден је на оптужбе о умијешаности сина Хантера у послове у Украјини, одговорио да је све потпуно чисто, али да је Трамп покушао да поткупи украјинске званичнике да о њему кажу нешто лоше.

Трамп је узвратио оптужбом да су чланови Бајденове породице “усисивач за новац”.

Бајден је предсједнике Русије, Кине и Сјеверне Кореје индиректно назвао “силеџијама”, Трамп је рекао да захваљујући односима које има са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном нема рата.

“Састао бих се са Кимом само уколико би се сложио да Корејско полуострво буде денуклеаризована зона”, рекао је Бајден.

“Оставили су нам хаос. И Обама је рекао да је то један од највећих проблема”, одговорио је Трамп.

Трамп: Пропаст

Бајден је нацији обећао сасвим нови програм здравствене заштите “Бајденкер”, којим ће Американцима бити омогућени јефтинији лијекови и мање премије осигурања. Трамп је демократе оптужио за социјализам.

“Уколико будем изабран, берзе ће експлодирати. Ако он побиједи прошпашће”, рекао је Трамп.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана