“Коридор живота” величанствена битка за слободу

Драгана Орловић
“Коридор живота” величанствена битка за слободу

Модрича - Борили смо се и изборили за коридор живота, чије је пробијање кроз Посавину 1992. године било судбоносно за Републику Српску и њен народ, због чега сјећање на све хероје који су животе дали у тој војној операцији никада неће и не смије изблиједјети.

Поручили су то јуче из Дуге Њиве код Модриче представници Српске и ветерани најславније битке коју је у Одбрамбено-отаџбинском рату водила и добила Војска Републике Српске (ВРС).

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је операција пробоја коридора била величанствена битка за слободу Срба на овим просторима и та слобода, како је истакао, нема цијену.

- Српска је захвална свима који су дали животе за њену слободу и данас чини све да буде стабилна и развијена, јер је то најбољи начин да се одужи онима који су за њу дали животе, али и онима који данас овдје живе - поручио је Додик.

Он је подсјетио да су у тој операцији учествовале најбоље јединице Војске РС које су успјеле у намјери да споје западни и источни дио Српске, а и даље, да их повежу са Србијом.

- Погинуло је више од 400 наших бораца, али је битка показала одлучност и жељу да се иде до краја и побиједи - рекао је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић рекао је да је ова акција названа “Коридор живота”, јер је њоме требало да буде одблокирано око милион људи који су изгубили везу са матицом Србијом.

- Пријетила нам је хуманитарна катастрофа - присјећа се Милуновић. Према његовим ријечима, непријатељ је био осуђен на неуспјех.

- Хтјели су нам узети слободу, територије и животе - рекао је Милуновић који је рањен у пробоју коридора.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић оцијенио је да је операција “Коридор живота” имала историјски значај, јер је направила основни темељ за формирање Републике Српске.

- Недостајали су сви ресурси за нормалан живот, од лијекова, хране, кисеоника до горива. Морали смо извести ту операцију да повежемо наше територије и повежемо се са Србијом. То је ВРС добро испланирала и коридор је пробијен - рекао је Савчић.

У акцији, која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је рањено 1.505 бораца.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је парастос код спомен-обиљежја на Дугој Њиви за све који су несебично дали животе. Положени су и вијенци на спомен-обиљежје, док је у знак сјећања на незапамћену хуманитарну катастрофу - смрт 12 беба у бањалучком Клиничком центру, и ове године пуштено 12 бијелих и један црвени голуб. Тих 12 недужних живота угашено је због недостатка кисеоника и немогућности његовог допремања, јер су биле на снази ваздушне блокаде које је увео Савјет безбједности УН. Управо њихова смрт била је окидач за покретање акције “Коридор живота”.

Акција

Операција која ће остати записана у војним аналима трајала је од 14. до 28. јуна 1992. године, а пробојем коридора окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине. Том акцијом ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна војна операција пробоја завршена је 6. октобра исте године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана