Корекција цјеновника молерима отјерала муштерије

Јана Кезић
Корекција цјеновника молерима отјерала муштерије

БАЊАЛУКА - Иако у Српској нема довољан број молера, они који вриједно раде готово свакодневно се сусрећу са отказивањем “погођених” послова, јер грађани, када виде предрачун, неријетко одустају од сарадње, због поскупљења од око 30 одсто.

Да молера на тржишту рада недостаје, свима је добро познато, а разлог лежи у томе што се тог кадра мало школује, те што је велики број оних који су обучени отишли у иностранство, у потрагу за бољом платом.

Власник фирме “Колормикс Миловановић” из Угљевика Милан  Миловановић рекао је за “Глас Српске” да више није толики проблем ни пронаћи радну снагу, већ задржати.

- Не можемо да пронађемо адекватног радника који ће остати да ради са нама и да прима пуну плату, јер не знају колико дуго ће издржати. Остао је понеки стари мајстор који нема више ни времена ни снаге да ради, а млади су, нажалост, ухватили пут према граници - казао је Миловановић.

Посла, како каже, има, али проблем је што материјал из дана у дан поскупљује, па људи, када се достави предрачун материјала, позову и кажу да неће.

- Сада смо почели узимати дио новца унапријед, како бисмо били сигурни да ћемо радити. Једноставно, приморани смо да тако послујемо - рекао је Миловановић, додајући да је дневница помоћног радника 60 КМ, док мајстора није испод 100 КМ.

Бањалучанин Александар С, који услуге кречења нуди путем интернет огласа, каже да је материјал од прошле године поскупио за 30 одсто, због чега су и они били приморани да подигну цијене услуга.

- Некада је цијена кречења била 2,5 марака по квадратном метру, а сад је око три марке. Када људима кажете три марке, њима је то скупо и одбијање послова је постала свакодневица - казао је он. Објаснио је да нове цјеновнике прихватају само они који су баш приморани, те да су тренутно најтраженије декоративне технике.

- Тешко је наћи радника, а када их подучите, они оду у иностранство - каже Александар.

Молер из Приједора Милош Стремо каже да се не планира задржавати у земљи, те да се спрема за одлазак у иностранство, као и његове многобројне колеге.

- Дошло је такво вријеме да људи у 90 одсто случајева одустану од кречења када виде предрачун - каже Стремо.

Друга страна медаље је да грађани ипак једва пронађу молера за кречење, јер у свакој локаној заједници ради тек само неколико њих.

- Мијењала сам прозоре и сада треба да се среди тај дио око њих и да се окречи соба, и буквално не могу да пронађем мајстора већ три мјесеца. Махом су сви отишли у иностранство - казала је Мирјана П. из Козарске Дубице.

Братић

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић каже за “Глас” да већ 30 година прича о томе да на нашим просторима занатство нестаје, те да је сада дошло вријеме да се оно и рехабилитује.

- Молерај као и сви остали занати су постали дефицитарни, али данашња омладина спада у интернет генерацију и не школују се за овај посао. Хоће брза рјешења и лакше им је отићи на факултет, запослити се у јавном сектору или отићи вани, гдје су плате много веће - рекао је Братић. Омладина је, како објашњава, ипак мало у заблуди, јер нигдје није сјајно и живот је у иностранству много скупљи.

- Сигуран сам да ће се занатство опоравити и да ћемо имати доста школованих занатлија - закључује Братић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана