Кордић: Мостарци и сви нивои власти да помогну Саборну цркву Свете Тројице

Срна
Кордић: Мостарци и сви нивои власти да помогну Саборну цркву Свете Тројице

МОСТАР - Градоначелник Мостара Марио Кордић присуствовао је данас са суграђанима православне вјероисповијести Светој архијерејској литургији у Саборној цркви Свете Тројице и исказао им подршку након девастације те светиње и позвао све нивое власти да помогну Саборни храм.

Кордић је изразио жаљење због вандалског чина када су прије неколико дана на Саборној цркви покидане све електричне инсталације које су осигуравале освјетљење цркве, рад звона и сатова, те нагласио да је несхватљиво да у Мостару живе људи који не разумију значај овог храма, који је и национални споменик, и симбол Мостара.

"Недопустиво је да се неко усуди да покида каблове. Доста људи је осудило овај чин, али овим путем позивам све нивое власти да помогну. Град Мостар ће издашним средствима помоћи да се црква коначно заврши и ова штета поправи чим сазнамо износ штете. Позивам све нивое власти да се скупимо и све Мостарце да направимо једну акцију и завршимо овај храм", рекао је Кордић.

Он је истакао да Саборни храм Свете Тројице представља прелијепу слику када се уђе и Мостар и има велику симболику.

"Мени је невјероватно жао да се ово десило. Да ли је то порука Србима у Мостару - ја се надам да није и срећан ћу бити ако је то само вандалски чин. Ако је само порука, онда је преружна и катастрофална. С пуно већим недаћама смо се борили, изборићемо се и са овим", рекао је Кордић.

Он је рекао да и он сматра да се пречесто дешавају разни напади, те навео да град Мостар покушава побољшати безбједносну ситуацију постављањем видео-надзора.

"У том правцу ће се наставити, али је потребна помоћ полиције у чијој је надлежности безбједност. Радимо управо буџет града Мостара и планирамо износ да поправимо штету и да Саборна црква поново засвијетли у пуном сјају, јер је један од најљепших украса града Мостара. Саборна црква је и национални споменик, и симбол Мостара", поручио је Кордић.

У Саборној цркви данас је, у присуству великог броја вјерника, Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки Димитрије уз саслужење великог броја свештеника служио Свету архијерејску литургију као знак подршке православнима у Мостару.

Саборни храм Свете Тројице у Мостару у ноћи између уторка и сриједе, 6. на 7. децембар, опљачкан је, девастиран и покидани су сви каблови од електричне енергије.

Ово је 10. пут ове године да је опљачкан овај храм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана