Корак ближе спајању Београда и Сарајева

Ведрана Кулага
Корак ближе спајању Београда и Сарајева

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - БиХ је, прихватањем приједлога споразума са Владом Србије, направила важан корак ка изградњи аутопута, односно брзог пута који би у скоријој будућности требало да повезује Сарајево и Београд.

Пројекат Београд - Сарајево један је од најважнијих пројеката и први аутопут који ће повезати та два града реализује се уз помоћ Турске. Камен темељац за изградњу аутопута положили су почетком прошлог мјесеца у Сремској Рачи предсједници Србије Александар Вучић и Турске Реџеп Тајип Ердоган, те чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић. Тиме је званично почела изградња аутопута који ће се градити као прстен у два правца, и то Кузмин - Сремска Рача - Бијељина, те Пожега - Котроман - Вишеград. Траса аутопута кроз БиХ требало би да иде од Раче, Бијељине, Брчког, Лончара према Тузли и спушта се према Сарајеву, те даље преко Пала, Рогатице, Вишеграда и ту се прави конекција за Горажде.

Приједлог споразума са Владом Србије о сарадњи на реализацији пројекта аутопута/брзог пута Сарајево - Београд - Сарајево, са извјештајем о обављеним преговорима, утврдио је у уторак на сједници Савјет министара БиХ.

У том документу, који ће бити прослијеђен Предсједништву БиХ, истакнуто је да су делегације двије стране оцијениле да је ријеч о важном пројекту.

- Састанак државних делегација за преговоре одржан је 27. септембра 2019. године у Сарајеву, а у уводном дијелу је заједнички оцијењено да је основни циљ овог споразума стварање предуслова за почетак реализације пројекта изградње аутопута и брзог пута Сарајево - Београд - Сарајево - истакнуто је у документу који су прихватили министри у техничком мандату.

Споразумом су дефинишу обавезе које се односе на изградњу регионалне саобраћајнице и план активности у вези са изградњом међудржавног моста преко ријеке Саве, на локацији Сремска Рача - Рача, заједничке тачке аутопута/брзог пута на граници БиХ и Србије.

Двије земље су, у складу са споразумом, сагласне да договарају план у вези са изградњом заједничког граничног прелаза на локацији Сремска Рача - Рача и изградњом/реконструкцијом прелаза Котроман - Вардиште.      

Истакнуто је и да свака страна на својој територији финансира изградњу аутопута, односно брзог пута, док Србија сноси све трошкове који се тичу изградње међудржавног моста, који се процјењују на око 100 милиона евра, док ће начин финансирања граничног прелаза Котроман - Вардиште бити предмет посебних споразума уговорних страна.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истакао је јуче за “Глас Српске” да је добро то што је давно усаглашени споразум коначно и усвојен у Савјету министара.

- Србија о свом трошку треба да прави мост. Овим је само омогућено да се иде даље у процедуру и тражење потребних докумената. Ово и нама даје олакшање да идемо са плановима који се односе на повезивање Бањалуке и Београда - рекао је Трнинић.

Радови на дионици Сремска Рача - Кузмин, према очекивањима, трајаће двије и по године, а на траси Пожега - Котроман почетак радова се очекује 2021. године.

Парцелација

Република Српска је убрзала припреме за изградњу аутопута који треба да је, преко Посавине и Семберије, повеже са Србијом, а на сједници Народне скупштине крајем мјесеца наћи ће се први дио плана парцелације, док ће о остатку бити ријечи када буду размотрене примједбе које су стигле од стране мјештана у појединим насељима на траси. Ријеч је о аутопуту од Вукосавља преко Брчког и Бијељине до границе са Србијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана