Координационо тијело за Трговску гору обратиће се Тегелтији

Срна
Координационо тијело за Трговску гору обратиће се Тегелтији

САРАЈЕВО - Чланови Координационог тијела БиХ за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора данас су на видео-конференцији изразили забринутост због чињенице да је Хрватска предузела низ активности у вези изградње одлагалишта на тој локацији и донијели закључак да се обрате предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији.

Из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара саопштено је да ће од Тегелтије, уважавајући његов ауторитет и опредијељеност да се ово отворено питање са Хрватском ријеши на начин да се онемогући изградња споног одлагалишта на Трговској гори, захтијевати да организује консултације са члановима Координационог тима и министром иностраних послова Бисером Турковић, да би се превазишле потенцијалне несугласице.

На видео-конференцији, коју је организовао министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, истакнуто је да хрватска страна процјењује да ће вриједност изградње одлагалишта изностити 10 милиона евра и да ће бити изложено око 3.000 метара кубних спорног отпада.

Кошарац, министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић, министар за екологију и туризам Федерације БиХ Едита Ђапо и директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Маринко Зељко разговарали су о застоју у реализацији закључака овог тијела, након што је, на захтјев министра Бисере Турковић, са дневног реда двије претходне сједнице Савјета министара скинута одлука о именовању експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора.

Кошарац је информисао саговорнике да је 9. јула упутио допис Турковићевој тражећи одржавање радно-консултативног састанка с циљем рјешавања новонастале ситуације и отклањања евентуалних дилема, али да до данас није добио повратну информацију од ње.

На данашњем састанку је упозорено да је Хрватска крајем 2018. године донијела стратешку студију Националног програма спровођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива, те да је у овој години усвојена трећа ревизија програма разградње Нуклеарне електране "Кршко" и трећа ревизија програма одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива ове електрене.

Чланови Координационог тијела поново су упутили захтјев да Турковићева достави Савјету министара БиХ информацију о активностима које је предузела у вези са рјешавањем проблема изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на локацији Трговска гора, реферишући се на закључке Предсједништва БиХ са сједнице 22. марта 2019. године у вези са овом проблематиком, као и на документе и декларације других надлежних тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана