Коњиц остављен на цједилу: Имају највише заражених у ФБиХ, немају епидемиолога, а ни тестова

ГС
Коњиц остављен на цједилу: Имају највише заражених у ФБиХ, немају епидемиолога, а ни тестова

КОЊИЦ - У Коњицу је алармантна ситуација с обзиром на то да је он жариште коронавируса у ФБиХ, а спремно мјесто за изолацију свих заражених особа чека, јер овај град нема епидемиолога ни инфектолога који би могли пратити и одговорити на новонасталу кризу.

Свјесни таквог стања, из Општинског штаба цивилне заштите Коњиц послали су захтјев надлежним институцијама да хитно ријеше овај проблем.

“ЈУ Дом здравља Коњиц има једног запосленог епидемиолога којем је 24. марта издато рјешење о изолацији због блиског контакта са зараженом особом и од тада у овом граду немамо епидемиолога нити инфектолога, тачније стручног особља које може одговорити оваквој ситуацији”, рекао је командант штаба Фадил Татар.

До сада је у Коњицу потврђено 17 заражених вирусом корона, једна особа је преминула и, како је Татар навео, очекује се да тај број буде већи с обзиром на то да су све потврђене особе имале велики број контаката.

“Ми као општински штаб можемо настојати осигурати потребан медицински материјал, али стручно особље треба предложити оне особе које су из тог сектора и надам се да ће им савјест прорадити и да ће овај проблем убрзо бити ријешен. Тренутно је ангажован хигијеничар, међутим, он не може покрити услуге које су у надлежности епидемиолога и инфектолога”, додао је Татар.

Проблем је и недостатак материјала за узимање потребних узорака, због чега већ три дана нису узимани узорци за тестирање и ако се нешто не уради по том питању, иста ситуација ће бити и данас, али и наредних дана.

Како је Татар навео, Мотел Коњиц је сада импровизирана болница, али недостатак опреме онемогућава њено функционисање.

“Све захтјеве смо упутили домовима здравља у Коњицу, Кантоналном штабу, Влади ХНК, Општој болници Коњиц, Штабу и службама цивилне заштите и надамо се да ћемо у току дана добити повратни и потврдни одговор како бисмо што прије и адекватно могли реаговати у овако тешкој ситуацији”, закључио је Татар.

(Klix.ba)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана