Конфедерације синдиката: Не дозволити умањење плата радницима

Srna
Конфедерације синдиката: Не дозволити умањење плата радницима

БАНЈАЛУКА - Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић сматра да Влада не смије да дозволи да дође до умањења плата радницима, с обзиром на то да је због епидемије вируса корона неким привредним субјектима био забрањен, а некима ограничен рад.

 

Тепавчевић је истакао да плата треба да има приоритет у односу на исплату других обавеза.

"Примарна улога Компензационог фонда требало би да буде управо та да се обезбиједе средства да радници не би примали мање плате", рекао је Тепавчевић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да је неопходно у Управни одбор овог фонда укључити и представнике запослених, чија се средства издвајају у Фонд. "Враћамо се полако у нормалу и упутили смо захтјев Влади и ресорним министарствима да у што краћем року организујемо састанке на којима ћемо сумирати резултате како бисмо изашли са конкретним приједлогом мјера", рекао је Тепавчевић.

Он је напоменуо да је Предсједништво Конфедерације синдиката Српске анализирало ситуацију у предузећу "Електропривреда Републике Српске" које је на почетку епидемије изашло са приједлогом мјера које су се, како је рекао, директно базирале на смањење права радника, то јесте њихових личних примања.

"Синдикат овог предузећа се у највећој мјери изборио да ове мјере у већем броју зависних предузећа не буду примијењене, док су покренути поступци против оних зависних предузећа гдје се ишло на директно умањење права радника и њихових примања", рекао је Тепавчевић.

Он је похвалио управу предузећа "Жељезнице Српске" и Министарство саобраћаја и веза јер су сачували достигнути ниво права радника, као и то што су репрезентативни синдикати у овом предузећу у протеклом периоду били укључени у процес реструктуирања предузећа.

Тепавчевић је навео и да је Предсједништво Конфедерације синдиката затражило да члан ове синдикалне организације Зоран Деспотовић предсједава Економско-социјалним савјетом, с обзиром на то да се садашњем предсједавајућем Душку Милуновићу завршава мандат, а на његово мјесто, системом ротације, треба да дође представник синдиката.

Потпредсједник Конфедерације сидиката Српске Божо Марић рекао је да ће бити покренут административни надзор над примјеном посебног колективног уговора за општине и градове у Српској, јер поједине локалне заједнице нису примијениле одредбе овог уговора.

 "Колективни уговор не може једнострано да се суспендује, а његова примјена је на снази од 20. марта и све општине и градови који не буду испоштовали одредбе овог уговора ће вјеровтно бити предмет тужбе", рекао је Марић.

Он је позвао министра управе и локалне самоуправе Српске Лејлу Решић и предсједника Савеза општина и градова Српске ЛЈубишу Ћосића да организују састанак са представницима синдиката да би се анализирала ситуација и направили одређени споразуми.

 Говорећи о Компензационом фонду, Марић је напоменуо да се не може дозволити да у управљању тим фондом не учествују представници радника који годишње уплате око 1,8 милијарди КМ на бази међугенерацијске солидарности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана