Ђокић разговарао са представницима Конфедерације синдиката: Влада показала бригу за раднике

ГС
Ђокић разговарао са представницима Конфедерације синдиката: Влада показала бригу за раднике

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је Влада у претходном периоду пандемије вирусом корона учинила огроман напор и својим мјерама показала изузетну осјетљивост и наклоност према свим радницима у Српској.

Након састанка делегације Владе Српске са представницима Конфедерације синдиката у Бањалуци, Ђокић, који је предсједавао састанком,  истакао је да је Влада Српске једна од првих у региону реаговала инструментима које је имала на располагању да би показала бригу за раднике.

 - Учинили смо то накнадама за плате и доприносе, као и неким другим накнадама које ћемо исплаћивати у наредном периоду. Циљ је да стање у привреди остане стабилно и да створимо услове за развој наше Републике и њене привреде - рекао је Ђокић новинарима.

Ђокић је напоменуо да дијалог са социјалним партнерима охрабрује, јер постоји обострано разумијевање за стање у друштву.

- На састанку је било ријечи и о стању у области енергетике, саобраћаја, стању индустрије, али и неким друштвеним дјелатности - рекао је Ђокић.

Састанку је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, а договорен је наставак социјалног дијалога, те је потврђено да колективни уговори потписани између послодаваца и радника остају да важе у пуном капацитету.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић напоменуо је да је Влада данас, на приједлог Компензационог фонда, усвојила уредбу о додјелу средстава привредним субјектима и предузетницима ради санирања посљедица пандемије.

- То се прије свега односи на привредне субјекте који су дјлимично престали са радом и који су имали смањен обим пословања - објаснио је Петричевић.

Предсједник Конфедерације синдиката Жељко Тапавчевић захвалио је у име својих чланова Влади на мјерама које су предузете у периоду пандемије, прије свега за исплату плата и доприноса радницима.

- Те мјере су допринијеле очувању великог броја радних мјеста. Исказали смо захвалност на средствима које је Влада обезбиједила да награди раднике које су у вријеме пандемије били најизложенији радећи своје послове и тако излагали ризику и себе и своје породице, те предложили да се награде и рудари који су без престанка радили претходних мјесеци - истакао је Тапавчевић.

Према његовим ријечима, на састанку је предложено да се изнађе начин за помоћ послодавцима који организуу јавни превоз, а којима је био забрањен рад до прије неколико дана.

- Захвални смо за опредијељеност Владе да се настави социјални дијалог, да се очувају постојећи колективни уговори, прије свега колективни уговори запослених у јединицама локалне самоуправе - додао је Тапавчевић.

Он је напоменуо да је једна од тема била и перспективе и стратегије развоја “Електропривреде Српске”, која, како је навео, мора да се темељи на двије базне термоелектране.

Тапавчевић је позвао све раднике у Српској да се у наредном периоду придржавају свих прописаних мјера како не би дошли у ситуацију да се у предузећу појави вирус и да се тако активира ново жариште.

УСАИД

Петар Ђокић разговарао је данас и са представницима УСАИД-а БиХ.

Они су том приликом Министарству енергетике уручили донацију у виду одређене ИТ опреме, која ће засигурно допринијети ефикасном извршавању задатака у области енергетике. Опрема је донирана у оквиру дугогодишње сарадње Министарства и УСАИД-а и пројеката које заједно реализују.

Предсједник се захвалио на донацији, истакавши да ће сарадња засигурно бити настављена и у будућности. Представници УСАИД-а су се захвалили предсједнику Ђокићу на дугогодишњој изузетној сарадњи, истакавши да је годинама уназад било велико задовољство сарађивати са њим, што је сигуран показатељ велике преданости, труда и залагања предсједника Ђокића. Учесници састанка су најавили наставак сарадње и реализацију многих других заједничких активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана