Конаковић: Позив СДА да поштује демократску вољу грађана

Срна
Конаковић: Позив СДА да поштује демократску вољу грађана

САРАЈЕВО - Предсједник странке Народа и правде Елмедин Конаковић упозорио је вечерас СДА да престане са причама о анархији на улицама, указујући да позиви људима да блокирају успостављање власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ не води никуда.

“Упозоравамо да престану с тим и да поштују демократску вољу грађана”, рекао је Конаковић новинарима у Мостару, осврћући се на закључке Главног одбора СДА.

Он је позвао СДА да пусти да се већине у Представничком и Дому народа артикулишу на начин да се формира власт у ФБиХ, преносе федерални медији.

“То што су украли руке у Клубу Бошњака нити их чини легитимним нити компетентним, а ни ко кредибилним да разговарају о успостављању власти”, навео је Конаковић.

Он је рекао да га не занима страни фактор, да поштује све пријатеље БиХ, али се одлуке морају доносити у БиХ.

“Поновио бих да смо ову коалицију договорили без икакве међународне медијације, да смо је потписали у Парламентарној скупштини БиХ са ХДЗ-ом и СНСД-ом, да је то показатељ како се можемо договарати око важних питања, СДА то није могла двије деценије и зато нека нас пусте да завршимо процес до краја”, истакао је Конаковић.

На састанку који је најављен за крај сљедеће седмице у Мостару с партнерима из власти, Конаковић очекује да се ставе потписи на коначну расподјелу одговорности унутар Владе ФБиХ.

Поводом изјаве предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће се Српска одвојити од БиХ уколико одређени страни фактор, попут непостојећег високог представника, донесе било какву законску или другу одлуку која се односи на њену имовину, Конаковић је рекао да није изненађен тиме да Додик не мијења реторику.

“Нисам ни очекивао нити говорио да ћемо било кога преваспитати нити да ћемо умањити неку реторику која није угодна мојим или неким другим ушима. Сецесија у БиХ, ко год о њој говорио, води у конфликт и сви знамо да то води у вријеме којег се нерадо сјећамо”, рекао је Конаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана