Конаковић: Одлуке о конзулатима у Ријеци и Новом Пазару биће предмет провјере

Срна, Агенције
Foto: Велибор Трипић

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић рекао је данас да конзулати у Ријеци и Новом Пазару, као и у Тирани, коштају БиХ око 100.000 евра, а немају особље.

Конаковић је истакао да је бивши министар иностраних послова Бисера Турковић одлуке о отварању конзулата донијела у периоду привременог финансирања, што ће бити предмет будуће провјере.

Он је, одговарајући на питање посланика Аиде Баручије из Клуба посланика Наше странке, навео да је такво стање "заслуга" Турковићеве.

Министри и предсједавајућа Савјета министара су се данас први пут нашли пред Парламентом БиХ гдје су одговарали на питања посланика.

Једно од питање је поставио и Милан Дуновић, а односи се на то да ли су урађене све законски потребне безбједносне провјере уочи именовања министара.

Дуновић је у свом питању образложио да је поред провјера Агенције за истраге и заштиту (СИПА), према Закону о заштити тајних података у ставу 5, прописано да је потребно урадити и проширене провјере за оне министре који би требало да располажу информацијама тајно и врло тајно.

То су министри одбране Зукан Хелез и безбједности Ненад Нешић, којима ће за обављане посла бити потребно да имају одобрење за приступ тајним подацима. Уколико не прођу ту провјеру, која се ради на више нивоа и врло је опсежна и коју ради Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ, неке дужности неће моћи обављати.

Кришто је у свом одговору објаснила да су урађене све потребне провјере СИПА за министре и предсједавајућу, које се односе на утврђивање истинитости информација о министрима. За проширене сигурносне провјере је рекла да ће бити урађене у складу са одлукама институција које то обављају.

-Све даље активности и евентуалне потребе за проширене сигурносне провјере, за ступањ тајности и врло тајно, обављају институције у складу са својим одлукама о листи радних мјеста и бит ће предмет сигурносних провјеравања у складу са давањем дозвола за управљање тајним подацима - рекла је она.

Дуновић се затим јавио да прокоментарише њен одговор казавши да није задовољан и да одговор тражи и у писаној форми јер није експлицитно одговорила да ли су наведене провјере ОБА затражене прије именовања.

Три прста

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић рекао је да поздрављање са три прста спада у домен вјерске слободе и вјере у Исуса Христа и Свето Тројство.

-Оно што је мени, као православцу свето, сматрам светим и за припаднике других вјерских заједница у БиХ. Не плашите се вјерника, него невјерника - рекао је Нешић одговарајући на посланичко питање на данашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Одговарајући на питање посланика СДА Мидхата Чаушевића о томе, Нешић је рекао да то питање враћа БиХ 30 година уназад.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би данас да у наставку сједнице разматра извјештај Заједничке комисије оба дома о усаглашавању текста Закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ.

Овај законски приједлог подразумијева укидање акциза на све врсте горива, а малопродајна цијена дизела била би нижа за 35 фенинга.

Пред посланицима би, у првом читању, требало да се нађе и Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач посланик Шериф Шпаго.

Предлагач је у образложењу навео да је Законом о платама и накнадама у институцијама БиХ утврђен несразмјеран однос у коефицијентима и платама, од најниже до највише плате.

Наведено је да је Нацртом закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за ову годину извршен обрачун плата примјеном основице од 630 КМ, чиме би дошло до већег несразмјерног повећања плата за радна мјеста са већим коефицијентом.

Шпаго је додао да овај законски приједлог подноси како би се уравнотежиле плате буџетским корисницима.

На дневном реду сједнице су и извјештаји комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о захтјевима посланика Дениса Звиздића да се измјене Закона о застави БиХ и измјене Закона о спорту БиХ разматрају по хитном поступку.

Пред посланицима ће се наћи и извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за 2021. годину и извјештај о извршењу буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2021. годину, као и информација о расподјели и кориштењу средстава текуће резерве за период од јануара до децембра 2021. године.

Посланици би требали да се изјасне и о давању сагласности за неколико међународних уговора и споразума.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана