Комшић: Појединци у Хрватској желе да направе “колонију” од БиХ

Танјуг
Комшић: Појединци у Хрватској желе да направе “колонију” од БиХ

Сарајево - Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да БиХ очигледно има “мало већи проблем са дијелом власти у Републици Хрватској него што се мислило” и оптужио одређене кругове у Загребу да желе да бар део БиХ третирају као једну врсту своје “колоније”.

У саопштењу, објављеном у суботу поводом писма који су тројица бивших високих предсавника у БиХ Педи Ешдаун, Кристијан Шварц - Шиллинг и Карл Билт упутили шефици европске дипломатије Федерики Могерини, хрватско Министарство спољних послова навело је да Хрвати немају свог легитимног представника у Предсједништву БиХ.

Хрватско министарство додало је да се, за разлику од тројице бивших Високих представника у БиХ, Хрватска не меша у унутрашња питања БиХ, већ испуњава међународне обавезе, у потпуности поштујући суверенитет и територијални интегритет БиХ и њен уставни и правни поредак.

“Мој избор је само повод, а не узрок. Узрок се може тражити у жељи одређених кругова у Загребу да остваре кључни и дугорочни економско-политички утицај на сва дешавања у БиХ, те да бар део БиХ третирају као једну врсту своје “колоније”, унапријед рачунајући да је други део БиХ већ под таквим утицајем друге државе. Ако Вас ово којим слуцајем подсјећа на жал за Цветковић-Мачек планом, могуће је да сте и у праву”, рекао је Комшић у изјави за Радиосарајево.ба.

Упитан за разлоге жестоке реакције Загреба на иступ тројице бивших високих представника и ветерана медународне политике, те да ли је медународна заједница, заправо, демаскирала намере Хрватске, Комшић каже да је међународна заједница то препознала, “али је политика неких кругова у Хрватској тако агресивна да се не обазире ни на примедбе које долазе из те исте међународне заједнице”.

“Напротив, та агресивност и бахатост иде до те мере да појединце који указују на сву штетност такве политике дела власти у Хрватској, почињу најпримитивније вријеђати”, рекао је он.

Комшић каже да то није само проблем БиХ.

“За сада, само БиХ има проблем са таквом политиком, али ускоро ће га имати и међународна заједница, поготово Европска унија и Сједињене Америцке Државе, и то из једноставног разлога - ремете планове међународне заједнице за цијелу регију”, закључио је Комшић у изјави за Радиосарајево.ба.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана