Комшић: Након Шмита више неће бити високих представника у БиХ

Г.С.
Комшић: Након Шмита више неће бити високих представника у БиХ

САРАЈЕВО - Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић, гостујући у програму Федералне телевизије, изјавио је да у претходних четири-пет, можда и више година, долази до промјене приступа међународне заједнице односно Сједињених Америчких Држава као главне силе у том кругу према Босни и Херцеговини и регији.

Превладали су прагматични па и макијавелистички приступ, што у бити, према Комшићевим ријечима, значи окретање подршке ка албанском, српском и хрватском национализму, а посљедично, тежњама ка подјели БиХ.

Упитан има ли свјетских сила које некад не би, а данас ипак би прихватиле подјелу Босне и Херцеговине, члан Предсједништва БиХ децидно одговара: “Наравно да има”. Образлажући даље, он понавља да смо ми, упркос томе, “склони гурати главу у пијесак” и понашати се као да нема ничег.

На питање чију политичку проводи Кристијан Шмит, Комшић одговара: “Америчку, уз подршку других партнера”.

У дијелу разговора о формирању постизборне власти у Федерацији Босне и Херцеговине, односно тешкоћама и политичким неслагањима у вези с тим питањем, Комшић је казао да би једини начин изласка из кризе био договор Хрватске демократске заједнице, Социјалдемократске партије и Странке демократске акције јер, напросто, веома битну улогу у формирању власти, према Уставу, има троје људи – предсједник и два допредсједника Федерације БиХ, а они су чланови наведених странака. Парламентарна већина нажалост није довољна, констатира Комшић, пренијела је Фена.

Комшићево мишљење је да Босни и Херцеговини још треба институција Канцеларије високог представника све док постоји Дејтонски споразум односно дејтонско уставно уређење, до евентуалне суштинске промјене читавог система и политичке парадигме у Босни и Херцеговини.

Комшић сматра да је, уколико високи представник наметне нова рјешења, најбоље да укине изборе у Федерацији.

“Човјек не зна шта би рекао на такве планове. Онда је најбоље да високи представник и амерички амбасадор било који буду, мада мислим да послије Сцхмидта неће бити више високих представника, најбоље да они онда одређују. Дође дан избора, они одреде. Чему избори, све је фарса онда”, рекао је Комшић.

Наводи да власт у Федерацији по Уставу, вољели се или не, морају формирати ХДЗ, СДП и СДА.

“ДФ ту није играч никакав. Једино је то начин да се изађе из ове потпуно бесмислене кризе у коју нас је гурнуо Сцхмидт својим одлукама. У Федерацији је блокирана власт од 2018. Блокада је стандардно агрегатно стање федералних власти”, навео је.

Сматра да нам, док имамо Дејтонски мировни споразум овакав какав јесте, треба Уред високог представника.

“Док се не деси нека суштинска промјена цијелог система и политичке парадигме у БиХ”, закључио је Комшић, преноси klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана