Комшић и у Стразбуру говори без одобрења

Ведрана Кулага Симић
Комшић и у Стразбуру говори без одобрења

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић не планира одустати од злоупотреба позиције на којој се налази, а то потврђује и најава да ће се уторак обратити на зимском засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе и износити личне политичке импресије, јер говор није усаглашен.

У раду редовног јануарског засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе у Стразбуру, које почиње у понедјељак у онлајн формату и траје до петка, учествоваће делегација из БиХ коју чини девет посланика и делегата из Парламента БиХ. План је да се другог дана засједања парламентарцима обрати и, како је најављено, Жељко Комшић.

Замјеница предсједавајуће Делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Сњежана Новаковић-Бурсаћ за “Глас Српске” каже да је и раније било случајева да се током засједања тог тијела обраћају и други званичници БиХ, али да је сада ситуација другачија.

- Можемо очекивати да ће Комшић сада злоупотријебити своју позицију предсједавајућег Предсједништва БиХ и изнијети лични став, јер се о овоме није разговарало на нивоу Предсједништва нити је усаглашен текст говора. Тако да, с правом, очекујемо политички говор, једностран, али његов домет у том формату може да послужи само за унутрашњу употребу и то веома ограничену - каже Новаковић-Бурсаћ.

Све ово је, додала је, наставак Комшићевих појављивања и говора у свијету без усаглашених ставова, што најбоље говори о њему и томе колико држи до правила и институција БиХ.

- Евидентно је кршење Пословника о раду Предсједништва БиХ, принципа на којима треба да ствари функционишу на нивоу заједничких органа, што може само погоршати односе у земљи јер је јасно да Комшић крши домаће акте, укључујући и Устав - истакла је она.

На дневном реду јануарског засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе нема конкретне тачке која се тиче БиХ, али требало би очекивати да би се могле поменути пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, јер је потреба њиховог спровођења под сталном лупом.

- Савјет Европе нас у континуитету подсјећа на неиспуњене обавезе, али уз то треба подсјетити да су се они, такође, кроз резолуцију о функционисању демократских институција у БиХ из 2005. године веома јасно изјаснили о позицији високог представника и надлежностима, односно о неприхватљивој пракси наметања закона с њихове стране. Биће занимљиво пратити да ли ће се и Комшић, када је већ дио предстојећег засједања, реферирати на то, али је вјероватније да ће се из концепта Савјета Европе ухватити само за оно што је њему политички прихватљиво - закључила је за “Глас Српске”. 

Политички аналитичари дуже вријеме упозоравају да Комшић дјеловањем нарушава углед БиХ, за шта оптужује друге, махом политички врх Српске. Према неким оцјенама, Комшић је за вријеме свог предсједавања потврдио оно што се на почетку шушкало, а то је да ће дјеловати по свом нахођењу, водити се личним интересима и ићи контра добросусједских односа. Као један од примјера често се наводи његов самовољни одлазак у Њујорк на сједницу Генералне скупштине УН, такође, без договора и усаглашеног става унутар Предсједништва БиХ како налажу највиши прописи.

Избори и холокауст

На зимском засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе очекује се, како је саопштено, избор руководства Сталног комитета и радних тијела. На предвиђеном дневном реду, парламентарци ће размотрити Пакт ЕУ о миграцијама и азилу из перспективе људских права, те извјештаје о борби против растуће мржње према ЛГБТИ лицима, посматрачких мисија с предсједничких избора у Бугарској и парламентарних избора у Киргистану. Посебним догађајима у Стразбуру ће, током зимског засједања, бити обиљежен Међународни дан посвећен сјећању на жртве холокауста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана