Комшић гура Годишњи план у Предсједништво

Ведрана Кулага
Комшић гура Годишњи план у Предсједништво

Сарајево, Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић заказао је за уторак двије сједнице, на којима би требало да се расправља о именовању кандидата за новог предсједавајућег Савјета министара, али и о Годишњем националном плану (АНП). Из Републике Српске су поручили да се Комшић превише игра.

Ванредну сједницу је заказао на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који је затражио расправу о именовању предсједавајућег новог сазива Савјета министара. На питање да ли је тачно да ће бити расправљано и о слању АНП-а у Брисел, што је сигнал за приближавање НАТО-у, Додик је рекао да то није тражио те да све одлуке треба да донесе нови сазив Савјета министара.

Комшић је, с друге стране, истакао да би чланови Предсједништва требало да расправљају тог дана и о кандидату за предсједавајућег и о АНП-у, о којем, како је речено “Гласу Српске” у кабинету српског члана Предсједништва БиХ, нема консензуса.

Једини кандидат за предсједавајућег новог сазива Савјета министара је функционер СНСД-а и бивши министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, а Жељко Комшић је раније истакао да неће гласати за кандидата за предсједавајућег ако нема одлуке о упућивању АНП-а у Брисел.

Шеф посланичког Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац истакао је јуче да СНСД има свој став и да од АНП-а нема ништа.

- Што се тиче заказане ванредне сједнице и разговора о предсједавајућем, то је корак напријед, а исход ћемо видјети јер се у Сарајеву никад ништа не дешава случајно. Треба бити опрезан. И евентуално негативан резултат ће дати поруку о томе ко и на који начин жели да се развијају политички процеси у БиХ - рекао је Кошарац за “Глас Српске”.

Он је поновио и то да је и у принципима за формирање власти јасно речено у чијој су надлежности документа која се односе на интеграционе процесе.

- Не бих улазио у суштину, али је видљиво да Жељко Комшић покушава да другачије успостави ред ствари и користи своју улогу предсједавајућег за дневни ред и све остало. Уочавамо да постоје одређене бошњачке структуре које имају везе са појединим западним амбасадама. Ми ћемо остати уз акта која је донијела Народна скупштина Српске - рекао је Кошарац.

Он је истакао да је Комшић веома иритантан политичар који је веома често задирао у национална питања Републике Српске.

- Видљиво је да таквим понашањем покушава да скрене пажњу на себе, али и он је нечији производ, а знамо и чији - закључио је Кошарац.  

Принципе за формирање власти 5. августа потписали су лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић. Дат је  рок од мјесец дана да буде именован предсједавајући Савјета министара и коначно прекинута вишемјесечна блокада на заједничком нивоу. Ако оно што су потписали не буде испоштовано у том року, договор, како је речено, престаје да важи.

Консензус

Пословником о раду Предсједништва прописано је да чланови консензусом настоје да донесу одлуку о именовању предсједавајућег Савјета министара, али да ако то не буде постигнуто два члана могу именовати предсједавајућег. Ситуацију је додатно подгријао бошњачки члан Шефик Џаферовић, који је истакао да, ако не буде консензуса унутар Предсједништва БиХ, искључује могућност да он и Жељко Комшић различито гласају о овом питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана