Комшић форсира “башчаршијску” дипломатију

Вељко Зељковић
Комшић форсира “башчаршијску” дипломатију

САРАЈЕВО - Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић “почастио” је јуче јавност у земљи са два нова спољнополитичка скандала.

За само неколико часова испоставило се да је на мјесто амбасадора у Чешкој именовао особу без високе стручне спреме, а бламажу су му приредили и представници власти у Шведској. Наиме, писма које је Комшић упутио краљу Краљевине Шведске Карлу XVI Густаву у којима негодује због додјеле Нобелове награде Петеру Хандкеу враћена су, јер нису била на енглеском језику.

Ову информацију за “Глас Српске” дјелимично је потврдио и сам Комшић, наводећи да нису тачни наводи појединих медија да су писма која су упућена у Шведску враћена у Сарајево.

- Нису се вратила у Сарајево, у амбасади су у Стокхолму. Министарство иностраних послова БиХ преводи писма, честитке издате и упућене другим државницима. То се тако ради. Оно, међутим, није превело писама, мада је то њихов посао. Може се наслутити зашто то нису урадили. Вјероватно тамо има љубитеља Хандкеа. Али, није проблем, превешћемо их ми и поново послати - поручио је Комшић.

Саговорници “Гласа” добро упућени у ову проблематику тврде да је Комшић претходних дана показао да се уопште не разумије у дипломатију и да комуникацију са озбиљним државама и њиховим лидерима схвата као сусрет са “рајом на Башчаршији”.

Бивши бх. дипломата Драшко Аћимовић истиче да се ради о потезима који ће додатно продубити политичку кризу у БиХ.

- Ако је неко писао у име Предсједништва, требало је да затражи сагласност и остале двојице чланова. Устав и закони се морају поштовати и свако мора да схвати да не може, а поготово не када се налази на тако високој и одговорној позицији, износити личне ставове на тај начин - каже Аћимовић.

Његово мишљење дијели и Слободан Шоја, бивши амбасадор БиХ у Француској и Египту, који истиче да се ради о приватном писму Жељка Комшића, а не државничком допису.

- Он је злоупотријебио своју функцију и послао приватно писмо шведском краљу. Пошто је тако, нека га он сам и преводи, јер Министарство иностраних послова то ради само у случајевима званичне дипломатске комуникације - каже Шоја.

С друге стране, у јавност су процурила документа из којих се види да Маретина Млинаревић, која је именована за амбасадорку у Прагу, нема високу стручну спрему, што је обавезно према Правилнику о унутрашњој организацији Министарства иностраних послова БиХ.

Наиме, Предсједништво је, на приједлог хрватског члана Жељка Комшића, Млинаревићеву за амбасадорку именовало још у прољеће 2019, а агреман је добила 30. августа.

Међутим, када је у МИП БиХ доставила тражену документацију уочено је да нема факултетску диплому те је у октобру обавијештена да је достави. Млинаревићева је, међутим, саопштила да је спријечена да приложи тај документ “о чему је ранијих година писала”. Још горе звучи њен изговор да је о томе обавијестила и Предсједништво БиХ, што значи да је Комшић знао да она још нема високу стручну спрему.

Скандал са принцезом

Комшић је и недавну посјету шведске принцезе и принца БиХ искористио да се пожали на додјелу награде Хандкеу. Он је овом приликом заборавио на манире пристојног понашања, али и чињеницу да принцеза и принц немају никакве везе са именовањем добитника Нобелове награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана