Комисија за концесије бескорисна

Ведрана Кулага Симић
Комисија за концесије бескорисна

САРАЈЕВО - Чланови Заједничке комисије за концесије требало би да се наредне седмице нађу за истим столом и сагледају стање, првенствено у својим редовима, након чега би могло бити јасније да ли ће и успјети да испуне свој задатак, односно предложе рјешење у покренутом спору у вези са изградњом хидроелектране (ХЕ) “Бук Бијела” на Дрини.

Предсједавајући Заједничке комисије Миломир Амовић за “Глас Српске” је потврдио да, иако је било планирано, чланови нису крајем прошле седмице обишли локацију градње ХЕ код Фоче због других обавеза, али договорено је да идућих дана одрже састанак те виде да ли и шта могу урадити јер су и даље исте опструкције на сцени.

- Нема претјераног оптимизма јер је поново члан покренуо тужбу код Суда БиХ због рјешења о именовању у комисију. Тако да смо опет на неки начин блокирани јер немамо седмог члана потребног за рад - истакао је Амовић.

На питање да ли је то већ сада наговјештај да Заједничка комисија неће моћи да донесе одлуку, имајући у виду да им мандати истичу крајем јуна, истиче како је евидентно да је “готово немогуће”.

- Углавном, сјешћемо да видимо шта можемо и да ли шта можемо - казао је Амовић.

Камен-темељац за ХЕ “Бук Бијела” положили су премијери Српске и Србије у мају прошле године након чега је услиједио захтјев који су потписала 24 члана Представничког дома Парламента БиХ за рјешавање спора између БиХ и Српске у вези с тим пројектом, тражећи да Уставни суд БиХ забрани градњу јер сматрају да концесију може дати само БиХ.

Судије су наложиле формирање Заједничке комисије, састављене од седам чланова Комисије за концесије БиХ и Републичке комисије, те дале рок од три мјесеца да заузму став. Ситуацију је додатно закомпликовала чињеница да је Менсур Шехагић, члан Комисије из Српске из реда Бошњака покренуо поступак пред Судом БиХ негодујући због рјешења о именовању, а није био ни на сједницама због болести, због чега није било могуће донијети одлуку јер су, према правилима о раду, потребни гласови свих чланова.

Ово питање је крајем прошле године поново дошло у руке правосуђа те су судије у Уставном суду уважиле захтјев и дале Заједничкој комисији још шест мјесеци за рјешавање спора, а Суд БиХ је у међувремену ријешио спор који је покренуо Шехагић.

Посљедњи став судија објелодањен је у децембру 2021. када су одгодили одлучивање о привременој мјери до јануара ове године, али неко вријеме нису засједали, односно није било пленарних сједница због пандемије јер на засједању те врсте мора присуствовати свих девет судија - шест домаћих и троје странаца. Према информацијама са званичног сајта Уставног суда, пленарна сједница одржана је крајем марта, али на дневном реду није било предмета који се тиче спора у вези са изградњом ХЕ “Бук Бијела”.

Идеја о изградњи ХЕ “Бук Бијела” постоји од половине шездесетих година прошлог вијека. Ипак, пројекат стално наилази на препреке и негодовања, а од полагања камена-темељца не престају реакције, прије свега Бошњака, а одређених недоумица има и у Црној Гори.

Ставови

Став српских званичника јесте да је пројекат важан не само за Српску и Србију, већ за цијелу БиХ те да због тога осим политичких не виде ниједан други разлог за блокаде, имајући у виду да су одређени радови на терену у току. С друге стране, они који су покренули спор сматрају да само БиХ као држава има право да закључује овакве послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана