Комисија за финансије и буџет: Преурањене измјене закона о платама и накнадама у институцијама

Срна
Комисија за финансије и буџет: Преурањене измјене закона о платама и накнадама у институцијама

САРАЈЕВО - Комисија за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ није подржала приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, док је усвојен закључак да Савјет министара, приликом доношења буџета институција БиХ за 2023. и евентуалног доношења одлуке о повећању основице за обрачун плата, у парламентарну процедуру упути законске измјене.

Након што је одбила приједлог измјена Закона, Комисија је усвојила закључак да се Савјет министара обавеже да, приликом доношења буџета институција БиХ за 2023. годину, и евентуалног доношења одлуке о повећању основице за обрачун плата, истовремено, у парламентарну процедуру упути одговарајуће измјене и допуне Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којима би се онемогућило повећање највиших плата именованих и изабраних званичника.

Предлагач измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ посланик Шериф Шпаго бавео је у образложењу да је Законом о платама и накнадама у институцијама БиХ утврђен несразмјеран однос у коефицијентима и платама, од најниже до највише плате.

Шпаго је додао да овај законски приједлог подноси како би се уравнотежиле плате буџетским корисницима. "Нису потребна додатна средства за реализацију ових законских измјена", навео је Шпаго.

Члан Комисије посланик Предраг Кожул рекао је током расправе да је ово законско рјешење доброг контекста и добрих намјера, али да је преурањено јер још није усвојен буџет институција БиХ за 2023. годину. Комисија је данас усвојила извјештај о извршењу буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2021. годину, као и извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за 2021. годину.

Члан Комисије посланик Мира Пекић рекла је, током расправе, да је у извјештају видљиво да су вршена реструктуирања одређених буџетских ставки у смислу да су са капиталних трошкова, одређени износи пребачени на текуће расходе.

Из Министарства финансија и трезора у Савјету министра је појашњено да је реструктуирано укупно два одсто средстава и да је Министарство донијело 90 таквих одлука. Данас је подржан и нацрт буџета Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2023. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана