КОЛУМНА: Свети датум

Петар Иванцов
КОЛУМНА: Свети датум

Прошло је 75 година од Велике побједе.

За мене, као и за све Русе који су одрасли на причама ветерана, породичним причама о рату, 9. мај је свети датум. Као што у једној руској пјесми се каже, “Немамо у Русији породицу гдје се свог хероја не сјећају”. Јер заиста у Русији нема ниједне породице која у то страшно доба није изгубила некога блиског. За ову побједу наши народи су платили милионима и милионима живота, нељудским патњама, тишином нерођене дјеце и сузама мајки које нису дочекале своје синове...

Не смијемо заборавити да су народи Совјетског Савеза и других земаља постали објекти мизантропске идеологије нацизма, а затим жртве агресије најмоћније и најорганизованије војне машине тога доба. По цијену страшних губитака, допринос СССР-а поразу нацистичке Њемачке је био од пресудног значаја, као и ослобађању, наравно заједно са савезницима, Европе од фашистичке куге. Побједа је поставила темеље послијератног свјетског поретка на начелима колективне сигурности и међудржавне сарадње, и отворила пут стварању УН-а.

Међутим, нажалост, 9. мај није свети датум за све. Свједоци смо све учесталих покушаја дискредитације јунака, вјештачког подизања сумње у правилност пута који су прошли наши преци, преписивања историје на штету интереса наше државе. Њихова циљ је да се умањи допринос Совјетског Савеза ослобађању Европе и Азије од фашизма и милитаризма, да се прикаже СССР као један од криваца за почетак рата, да се изједначе жртве и џелати.

Данас, нажалост, у неким европским земљама постављају се споменици у част нацистичких колаборациониста, марширају ветерани СС дивизија. Истовремено, споменици војницима-ослободиоцима и мјеста сахране погинулих бораца у неким земљама се подвргавају скрнављењу и уништавању. Све је то увредљиво за народе који су поднијели најтежи терет борбе против режима мржње.

Понекад се чини да неке западне земље свјесно затварају очи пред таквим појавама ради ослобађања од одговорности оних који су склапањем споразума са Хитлером у Минхену 1938. године покушали усмјерити фашистичку агресију на исток. Отуда жеља многих у Европи, укључујући и оне чији су преци сарађивали с нацистима, да препишу ту срамотну страницу историје.

Ми у Русији се сјећамо и цијенимо подвиг југословенских партизана, антифашиста, који су водили непомирљиву борбу против освајача, по цијену надљудских напора паралисали значајне снаге непријатеља широм цијеле Југославије, пружајући на тај начин непроцјењиву помоћ Совјетском Савезу, који је на својим леђима носио већину терета борбе у Другом свјетском рату. Одајемо почаст свим невино убијеним и погинулим у борби против фашизма на подручју бивше Југославије.

Драго ми је што сјећање на те далеке догађаје у БиХ не слаби, овдје се поштују традиције антифашизма, цијени се значај побједе над фашизмом, која је обезбиједила народима Европе слободу, право избора и могућност прогресивног развоја. Босна и Херцеговина доприноси противљењу фалсификовању историје, о чему свједочи, између осталог, подршка традиционалној руској Резолуцији Генералне скупштине УН-а против хероизације нацизма.

Посљедњих година број јубиларних манифестација се повећава широм читаве земље. Чак и ове године, упркос пандемији, у многим градовима се полажу вијенци код споменика југословенским партизанима, антифашистима и жртвама фашиста и њихових помагача. Недавно сам учествовао у церемонији сјећања на жртве усташког концентрационог логора Јасеновац поводом 75. годишњице његовог ослобођења од стране југословенских партизана. Деветог маја положићу цвијеће код споменика палим борцима народноослободилачког рата 1941-1945. у Бањалуци.

Празник 9. ма­ј је заиста наш заједнички празник. Симболизује херојску борбу наших народа за независност, слободно постојање будућих генерација.

Ово историјско памћење је темељ, који нас данас уједињује у борби против изазова и пријетњи ради обезбјеђења мира на земљи. Поуке Великог отаџбинског рата уче нас јединству у борби против савремених пријетњи. Само заједничким снагама можемо им успјешно одољети. Ми не можемо дозволити да се вирус нетолеранције, ксенофобије, расне или друге супериорности шири и погађа умове људи. И то је наша света обавеза пред онима који су крвљу и животом платили спас човјечанства од страхоте “смеђе куге”.

Честитам свима наш заједнички празник! Срећан Дан побједе!

 

 Петар Иванцов, амбасадор Руске Федерације у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана