КОЛУМНА: Ко и шта подрива у БиХ?

Петар Иванцов
КОЛУМНА: Ко и шта подрива у БиХ?

Нису могли да не падну у очи наслови у локалним новинама, штампани великим црним словима и који су на сав глас викали: “Русија подрива суверенитет БиХ”, позивајући на неки извјештај одбора у Сенату САД. Нећу цитирати тај мали пасус гдје се нашла нула истинске информације, али доста је превара и празних, безразложних размишљања.

На почетку нисам хтио реаговати. Па мало ли је ко тамо нешто ново рекао, очигледно не улазећи у суштину тих послова. Није то први пут нити задњи да се поново црта антируска слика само због русофобије без икаквих образложења. Али како је Алберт Ајнштајн рекао - нећемо ријешити проблем ако размишљамо на исти начин као они који су га створили. Због тога сам одлучио да би овог пута добро било дати нека разјашњења.

У чему је суштина нових претензија према нама? Подривамо суверенитет БиХ? Дозволите да препознамо на који начин. Гдје су чињенице? Бар неке у које не би било толико срамотно имати вјеру? Или је то само нечији лични став? Још једног добро плаћеног “експерта”? Још једног иностраног органа чији већи број чланова неће моћи да на мапи нађе БиХ и, као што смо се више пута раније имали прилику увјерити, нису у току дешавања овдје? Можете мене цитирати: Русија подржава суверенитет (да напишем великим словима како би било јасније ПОДРЖАВА), територијални интегритет и независност БиХ, једнакоправност њена три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним овлашћењима. Шта овдје није јасно?

Ми сарађујемо са БиХ и на централном нивоу и са ентитетима и са кантонима и општинама. Радимо са све три народа и представницима “осталих”. Ми сарађујемо са представницама свих вјера. У чему је онда проблем?

Да ли у томе да се наши, дејтонски приступи не поклапају са задацима, постављеним из иностранства с циљем ревизије основних принципа изградње БиХ? Запишите: Русија је против такве ревизије, у кршењу статуса и права конститутивних народа и ентитета видимо озбиљну пријетњу будућности мултинационалне БиХ. Гдје је ту “рушење суверенитета”?

Или је можда у томе да ми добро сарађујемо са Републиком Српском и њеним руководством? Не кријемо то. Наши посебни пријатељски односи са РС јесу чињеница. Не само да не кријемо већ их и високо цијенимо и развијамо на сваки начин. И то се ради без нарушавања интереса било кога. Спекулације о “подривању суверенитета” БиХ, благо речено, немају ништа са реалношћу. Говорећи отвореније, оне су варљиве, очигледно намијењене увођењу шире јавности у заблуду, стварању атмосфере напетости с циљем рјешавања неких властитих задатака.

Шта је још било? Противимо се интеграцији у НАТО? Јесте, ми смо против ширења НАТО-а, који јесте агресивни војно-политички блок, и који ствара подјеле у Европи и подрива општеевропску стабилност и безбједност. НАТО је из чисто политичких егоистичких интереса, на властиту иницијативу, кршећи међународно право, бомбардовао градове и мостове, цивилну инфраструктуру, проузроковао патњу невиних цивила, не оклијевајући је користио осиромашени уранијум, контаминирао огромна подручја овдје на Балкану, чије ће се посљедице осјећати на здравље свих вас и нас још стољећима.

Дакле ми у Русији противимо се ширењу НАТО-а. Имамо право и обавезу имати став о том питању. А што се тиче интеграционих тежњи БиХ - ово је ваша унутрашња ствар. Читајте као што је написано: ваша унутрашња ствар. БиХ као суверена држава има право да се (не) приближи некоме. Ова теза је очигледна. Ја радим овдје више година и видим да у бх. друштву не постоји консензус о интеграцији у НАТО. И то је очигледно. Покушаји да се “прогура” интеграција БиХ у НАТО подривају темеље функционисања БиХ као државе три равноправна народа и два ентитета са широким уставним овлашћењима, доводе у питање безбједност и стабилност. Русија као једна од земаља гараната мировног споразума има право и обавезу да на то укаже и да ради у корист безусловног придржавања дејтонских принципа.

 ПИШЕ: Петар Иванцов, амбасадор Русије у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана