Народнa скупштинa сутра о кисеонику и закону о лијековима Српске

ГС
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о стању у испоруци кисеоника јавним здравственим установама у Српској, биће одржана сутра у Бањалуци с почетком у 12 часова.

Уводно излагање поднијеће министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић, преноси РТРС.

Колегијум НСРС је на данашњој сједници усвојио Приједлог дневног реда:

Стање о испоруци кисеоника Јавним здравственим установама у Републици Српској

а) Информација о проблемима испоруке кисеоника одговарајуће квалитете и концентрације прописане за лијек јавним здравственим установама у Републици Српској за вријеме ванредне ситуације изазване вирусом корон

б) Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске, по хитном поступку.

-Сједница ће трајати до окончања расправе, послије чега ће услиједити изјашњавање народних посланика - саопштено је из Народне скупштине.

Прије неколико дана је најављено да би Република Српска дана требало да добије нови закон који ће регулисати снабдијевање кисеоником здравственог сектора, чиме се више не би дозволило да се, како поручују упућени, поново нађе у садашњој ситуацији, односно да нема количина колико је потребно.

Премијер Радован Вишковић је, након састанка републичких званичника са директорима болница у Српској, најавио да ће Влада припремити потребна акта и тражити посебну сједницу Народне скупштине е и усвојити потребна документа да би здравствене установе имале уредно снабдијевање медицинским кисеоником. Поновио је да је кисеоник који се данас користи у здравственом сектору исти као што се употребљавао и прије ратних дешавања на простору БиХ и послије, те прије годину, двије или прије пет.

Вишковић је поручио да не могу допустити да било ко у Републици Српској изгуби живот јер на тржишту нема довољних количина кисеоника који се назива медицински, нагласивши да ће урадити све да обезбиједе довољне количине кисеоника за потребе здравства Републике Српске.

План је да Народна скупштина Српске усвоји лекс специјалис који ће регулисати питање снабдијевања болница, о чему, како је поручено, има сагласности. Саговорник “Гласа Српске” раније је појаснио да Српска има право да регулише ову област јер то никада није до краја, на прави начин, завршено на нивоу БиХ, те се и дошло у ситуацију у коју се дошло.

Законом ће се у Српској регулисати материја до детаља - од боца до сертификата.

 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана