Којић: Ревидирана стратегија убрзаће рјешавање предмета ратних злочина, приоритет најсложенији

Срна
Којић: Ревидирана стратегија убрзаће рјешавање предмета ратних злочина, приоритет најсложенији

БАЊАЛУКА - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић рекао је да ће након данашњег усвајања Ревидиране стратегију за рад на предметима ратних злочина, бити убрзан овај процес, те да ће се најприоритетније рјешавати најсложенији предмети ратних злочина.

Којић је нагласио да су бошњачки политичари најдговорнији што Ревидирана стратегија није раније усвојена.

- Бошњаци су двије године опструисали усвајање Ревидиране стратегије на коју су владе ентитета и Дистрикта Брчко дале позитивно мишљење, односно сагласност - рекао је Којић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је, прије свега, СДА највећи кривац што Ревидирана стратегија није раније усвојена.

- Имали смо ситуацију да Семиха Боровац, која чак ресорно није ни надлежна скидала стратегију са дневног реда, па је то чинио некадашњи предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, а сада Бисера Турковић. Значи нама је потпуно јасно да смо због опструкције усвајања те стратегије изгубили двије године што је предуг период, с обзиром на то да је од рата прошло 25 година и увјерен сам да ће због тога значајан број починилаца кривичног дјела ратног злочина остати непроцесуиран - истакао је Којић.

Он је навео да се у посљедњих 15 дана појавио документ, тачније анекс Б, чија је првобитна верзија била потпуно неприхватљива зато што је искључивала највећи дио стратешких циљева и мјера задатих у самој стратегији.

- Међутим претходних 15 дана то је питање усаглашавано и са представницима ЕУ. Оно што је важно за нас из Српске јесте да је додатним анексом Б остала форма стратегије онаква каква је била у важећем тексту Ревидиране стратегије - појаснио је Којић, додавши да ће се најприоритетније рјешавати најсложенији предмети ратних злочина.

Према његовим ријечима, у првобитној верзији коју су прије 15 дана доставили представници бошњачких политичара тражили су да приоритет имају предмети, односно лица из категорије А у складу са правилима "Римског пута", а те категорије је одређивао Хашки трубунал.

- Али ту је ријеч о лицима, а овдје о предметима и управо ти најсложенији предмети ће имати приоритет - навео је он.

 

Према његовим ријечима, и сви остали стратешки циљеви и мјере о којима је раније говорио, а то јесте одговорност носилаца правосудних функција код доношења обавезујућих упутстава и смјерница кроз рад надзорног тијела у којем ће такође бити представник Српске, су остали неизмијењени.

Он је нагласио да приоритет имају најсложенији предмети пред Тужилаштвом у складу са критеријумима за оцјену сложености предмета.

- Значајан број предмета ће бити пренесен на ентитете и они ће се бавити мање сложеним предметима. Остали су задати рокови да се до 2023. године ријеши највећи број предмета ратних злочина, јер мислим да послије те године није ни реално да ти предмети буду ријешени овако, на овај начин, системски, већ евентуално спорадично - рекао је Којић.

Он је навео да није изненађујуће да је стратегија усвојена данас јер је у посљедњих 15 дана на томе рађено, те додао да није осјетио никакву врсту притиска и да је Српска оно што је захтијевала поправљено у анексу Б.

- Можда су бошњачки политичари били под притиском јер зашто бисмо то ми били када смо двије године тражили да се усвоји Ревидирана стратегија - рекао је Којић.

Он сматра да сама Ревидирана стратегија мора да убрза процесе јер данас има велики број предмета по критеријумима који су у анексу А ове стратегије мање сложени, који се налазе пред Тужилаштвом и које у складу са капацитетима не може да процесуира те предмете.

- То значи да ће значајан дио, према неким процјенама то је више од 200 предмета бити пребачен на ентитетска тужилаштва и она ће добити у надлежнот да их процесуирају, за разлику од садашње ситуације када они практично немају предмета за процесуирање ратних злочина - рекао је Којић и додао да сама та чињеница говори да ће се овај процес убрзати, што је и био циљ усвајања Ревидиране стратегије.

Савјет министара данас је на ванредној сједници усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина, саопштио је министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша.

Ревидирану стратегију, о којој је данас гласано у другом кругу, предложило је Министарство правде у Савјету министара.

БиХ је 2008. усвојила Стратегију за рад на предметима ратних злочина, која је предвиђала да се на нивоу БиХ процесуирају најсложенији предмети ратних злочина у року од седам година, а сви остали да буду пребачени на ентитетски ниво и завршени до 2023. године.

Крајем 2015. истекао је рок од седам година, али нису били завршени сви најсложенији предмети ратних злочина на нивоу БиХ, због чега је Савјет министара у априлу 2017. године формирао радну групу која је у мају 2018. године доставила Приједлог ревидиране стратегије, која предвиђа да већи број предмета буде пребачен на ниво ентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана