Ко и зашто је убијао новинара Васковића

Глас Српске
Ко и зашто је убијао новинара Васковића

Сваки пут када би медији или истражни органи покренули питање његових незаконитих радњи, као што су утаја пореза или медијски рекет, Слободан Васковић замјеном теза правио је жртву од себе. Оптуживао је све оне који су се усудили да о томе говоре да припремају његову ликвидацију.

 Медије који су о томе писали оптуживао је за "медијску припрему ликвидације". Ово је хронологија "убистава најугроженијег новинара у РС".

 
17.5.2005. Слободан Васковић, уредник "Патриота", поднио је кривичну пријаву против генералног директора РТРС-а Драгана Давидовића, директора програма ТВ РС Мире Лолић-Мочевић и уредника ИПП Драшка Игњатића у којој их је оптужио да су "покренули медијску акцију против њега са намјером да га присиле да престане да пише и да му нанесу штету ради освете".

(Пријаву је поднио након што је РТРС објавила да је против Васковића покренут процес због утаје пореза. Васковићева пријава је одбачена)

*****

27.3.2006. Лист "Патриот" објавио да директор РТРС-а Драган Давидовић медијски припрема терен за егзекуцију Слободана Васковића. "Давидовић је имао намјеру да злоупотребом РТРС-а медијски припреми терен за моју егзекуцију", замијенио је тезе Васковић.

(Васковић је ово саопштио након што га је син убијеног Ристе Југовића у емисији РТРС-а 19.3.2006. оптужио да је медијски припремио убиство његовог оца)

 *****

26.12.2006. Васковић оптужује предсједника РС Милана Јелића да припрема његову ликвидацију и да је 12. децембра дао налог да "породица Васковић мора бити уништена". Васковић Јелића пријављује МУП-у и SIPA.

(Васковић оптужује Јелића након што је "Електропривреда РС" ускратила рекламирање у "Патриоту", а порески инспектори почели контролу пословања тог предузећа)

 *****

26.12.2006. Васковић објављује да је 21.11. наводно на улици физички нападнут његов син Немања и да му је пријећено да ће бити исјечен. Наводи да му је син нападнут и у прољеће исте године.

(Васковићев син Немања такође је запослен на ФТВ-у гдје ради у техничкој служби емисије "60 минута")

 ******

27.1.2007. Око 16 часова Слободан Васковић, главни и одговорни уредник "Патриота", испред зграде Скупштине РС ступио у штрајк глађу. Рекао да је у штрајк ступио због наводних пријетњи предсједника РС Милана Јелића, као и контроле Пореске управе РС у "Новом магазину", издавачу листа "Патриота". Штрајковао је око 24 часа, а штрајк прекинуо 28.1.2007. увече. Подржали су га Удружење "БХ новинари" и Тања Топић.

(Врховни суд РС пресудио је 20.12.2006. да Васковић мора да плати утајени порез у износу од око 150.000 КМ. Јавност у вријеме његовог штрајка није знала за ову пресуду која је била и повод за штрајк)

 *****

24.12.2007. Јутрос око два сата три непознате особе су у насељу Обилићево у Бањалуци напале Немању Васковића, сина Слободана Васковића, новинара "60 минута" и уредника бањалучког "Патриота", јавила је ФТВ. Додала је да је ЦЈБ Бањалука одбио да заприми пријаву о овом нападу. Васковића подржала СДП, која је оптужила власт РС да се обрачунава са новинарима и њиховим породицама.

(Васковић сина довео у полицију неколико дана послије наводног напада и без љекарског налаза о повредама).

 *****

13.7.2008. Слободан Васковић и Драгомир Бабић полицији пријавили новинарку Цвијету Aрсенић да им је пријетила да ће их "дићи у ваздух експлозивом". Новинарка саслушана истога дана у Управи крим-полиције РС по хитно отвореној истрази о наводним пријетњама.

 ******

16.7.2008. Слободан Васковић одржао прес-конференцију у Бањалуци на којој је рекао да "диктаторски режим ствара амбијент у којем ће бити убијен".

(Васковић ово изјавио након што је Драгомир Aндан саопштио да му је тражио 50.000 евра да га скине са "црне листе" и што га је за рекетирање у медијима оптужио и Бране Суботић, бивши директор AМС РС)

 ******

18.3.2009. Слободан Васковић физички је нападнут у Требињу, јавила је ФТВ. За наводни напад Васковић је оптужио владику Григорија и глумца Кољу Пејаковића. Рекао је и да све то има везе са пријетећим писмом које је наводно добио неколико дана раније. На путу према Љубињу разбијено му је стакло на аутомобилу. Нико није повријеђен. ФТВ је за "напад" оптужила власти РС. Васковића је подржала СДП.

(Резултати полицијске истраге о разбијеном стаклу до данас нису познати јавности)

 ******

11.5.2009. ФТВ је саопштила да је Слободан Васковић нападнут на путу за Сарајево код Кнежева. Наводно га је вријеђао полицајац без ознака, те га је, како је тврдила ФТВ, "вербално вријеђао, пријетио и чак кренуо физички да га нападне".

(Установљено да је аутомобил у којем су били Васковић и Драгомир Бабић зауставила радарска контрола, јер су возили много брже од прописане брзине)

 ******

30.12.2010. Након што су медији у РС објавили документ у којем компанија ИНA уреднику "60 минута" одобрава мито од 30.000 евра, Бакир Хаџиомеровић је гостујући тим поводом на ФТВ рекао: "Ја се бојим да на овај начин Жељко Копања припрема терен за ликвидацију Слободана Васковића!".

(Остало је нејасно због чега је Хаџиомеровић уопште поменуо Васковића који није био актер овог медијског рекета, ни тема емисије)

 ******

13.1.2011. ФТВ затражила заштиту Слободана Васковића јер је наводно опет животно угрожен. Васковић рекао полицији РС да му "опасност пријети од Жељка Копање, Ђорђа Давидовића, те неколицине високих функционера МУП-а РС".

(Васковић тражи заштиту полиције након што је Ђорђе Давидовић јавно изјавио да је Васковић покушао да га рекетира за 10.000 евра. Ове тврдње медијима и полицији потврдио Васковићев курир у том послу Горан Костић)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана