Ко ће на кога у трци за НСРС: У Крајини “туча” лидера, у Посавини одборника

Ведрана Кулага Симић
Ко ће на кога у трци за НСРС: У Крајини “туча” лидера, у Посавини одборника

БАЊАЛУКА - Политичке странке у Републици Српској су прве позиције на кандидатским листама за Народну скупштину дале провјереним кадровима на републичком и локалном, односно на нивоу БиХ, а занимљиве изборне битке биће вођене од Новог Града до Требиња.

Република Српска је подијељена на девет изборних јединица у којима ће 2. октобра бирачи, између готово 1.500 кандидата, изабрати 83 народна посланика.

У првој изборној јединици, која обухвата Крупу на Уни, Нови Град, Козарску Дубицу, Приједор, Оштру Луку и Костајницу, доминирају министри, односно министарка трговине и туризма Сузана Гашић која је на челу листе ДЕМОС-а те министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић који предводи СП, а међу носиоцима кандидатских листа је и лидер НПС-а Дарко Бањац, док су високо на листи СНСД-а начелници Новог Града и Костајнице Мирослав Дрљача и Никола Јањетовић.

У другој изборној јединици, у којој су Градишка, Лакташи, Србац и Прњавор, су добрим дијелом у новој бици за гласове народни посланици из регије, а листу СНСД-а предводи градоначелник Лакташа Мирослав Бојић, док је иза њега и први човјек Прњавора Дарко Томаш.

У “трици” гдје су, уз Бањалуку, Дринић, Челинац, Источни Дрвар, Рибник, Мркоњић Град, Језеро, Кнежево, Котор Варош, Шипово и Купрес (РС), прва мјеста на листама су махом заузели лидери или функционери из самог врха странака. Листу ДЕМОС-а предводи лидер Недељко Чубриловић, Уједињене Српске предсједник партије Ненад Стевандић, ту је и Горан Селак као лидер СПС-а и Милан Радовић који је замјеник предсједника СДС-а. Листе СНСД-а и ПДП-а предводе предсједници бањалучких одбора странака Владо Ђајић и Драшко Станивуковић.

Четврти изборни дио Српске чине Дервента, Брод, Вукосавље и Модрича, а занимљиво је да су готово сви носиоци листа парламентарних партија већ на позицијама одборника у Дервенти. Миодраг Тешендић је на челу листе Уједињене Српске, Перо Ђурић је први међу СДС-овцима, Дејан Пјерановић је први на списку ДНС-а, Сања Димитрић предводи колеге из ПДП-а у овој изборној јединици, а СП Славен Гојковић. На челу кандидатске листе СНСД-а је народни посланик и шеф дервентског одбора странке Игор Жунић.

Добој, Петрово, Теслић и Станари су у петој јединици, а носиоци су, између осталих, посланици Александар Суботић (СНСД) и Срђан Тодоровић (СП), предсједници добојског ПДП-а Оливера Недић те теслићког СДС-а Милан  Касаповић те ДНС-овац Славен Дујаковић и Драгутин Шкребић из СПС-а.

Семберија чини шесту изборну јединицу. Уз Бијељину, у тој изборној регији су Шамац, Доњи Жабар, Пелагићево, Лопаре, Угљевик и Брчко дистрикт у оним случајевима гдје су бирачи који су регистровани за гласање у Српској.

Листу СП-а предводи лидер Петар Ђокић, СНСД-а Војин Митровић који је министар комуникација и транспорта БиХ, СДС-а градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, ПДП-а Славиша Марковић, ДЕМОС-а Милан Дакић. Први на листи НПС-а је Дико Цвјетиновић, а Уједињене Српске Милан Трнинић.

У седмој изборној јединици су Осмаци, Зворник, Шековићи, те Власеница, Братунац, Сребреница и Милићи. Осим градоначелника Зворника Зорана Стевановића, који је први на листи СНСД-а, остали су те позиције дали посланицима. Ту су Споменка Стевановић (ДЕМОС), Костадин Васић (УС), Драган Галић (НПС), Драгомир Васић (СДС), Саво Вулић (СПС), а у трци је и потпредсједник Српске Рамиз Салкић који је на челу листе Покрета за државу.

У регији осам, која обухвата Соколац, Хан Пијесак, Источну Илиџу, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево, Трново (РС), Пале и Рогатицу, партије су одлучиле да прва мјеста заузму кључни људи на локалном нивоу. То су, између осталих, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић (СНСД) и начелник Источне Илиџе Маринко Божовић (СДС).  Посљедњу, девету изборну јединицу у РС чине Вишеград, Источни Мостар, Невесиње, Калиновик, Гацко, Фоча (РС), Ново Горажде, Чајниче, Рудо као и Берковићи, Љубиње, Билећа и Требиње. Прва мјеста на листама кључних политичких партија заузели су актуелни и бивши народни посланици. Покрет за правду и ред предводи Небојша Вукановић, ДЕМОС Споменко Стојановић, СНСД Лука Петровић, СДС Вукота Говедарица, СПС Максим Скоко, а ПДП Љубиша Крунић. 

Социолог и политички аналитичар Драго Вуковић раније је истакао да и овај изборни циклус, између осталог, потврђује својеврсни феномен кризе политичког персоналитета те да је јасно да нема промјена у кадровској политици.

Партије

Подаци указују да чак 31 политичка партија и коалиција жели да има своје представнике у будућем сазиву законодавне власти у Српској. На листама које је овјерила Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ је 1.439 кандидата, а то значи да за једну столицу, у просјеку, има 17 кандидата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана