Клокић: "Дани српства на Крфу" и наредних година FOTO/ VIDEO

ГС
Foto: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу

БАЊАЛУКА- Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић добио је данас подршку од градоначелника Крфа Меропи Идреу да манифестација "Дани српства на Крфу" постане традиционална и буде организована и наредних година.

Клокић је похвалио организацију "Дана српства на Крфу" који се први пут организују на овом грчком острву.

На састанку се разговарало и о важности очувања културе сјећања, нарочито јер је ова манифестација конципирана тако да слави дане када су наши преци, послије албанске голготе и страдања, на Крфу пронашли острво спаса, саопштено је из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу. 

Од градоначелнице Крфа Клокић је добио подршку и увјерење да ће "Дани српства на Крфу" постати традиционална манифестација и да ће се организовати и наредних година, преноси РТРС.

На састанку се разговарало и о досадашњој сарадњи града Крфа и Републике Српске, нарочито кроз заједнички пројекат који се реализује са Представништвом Републике Српске у Грчкој везано за организовање учења српској језика на Крфу, а једна од тема било је и организовање ђачких екскурзија из Републике Српске на Крф.

Заједно са министром Клокићем, испред Владе Републике Српске, састанку је присуствовала и министар породице, омладине и спорта Селма Чабрић, заједно са шефом Представништва Републике Српске у Грчкој Јеленом Јовановић.

Током дана, у оквиру манифестације "Дани српства на Крфу" планирана је презентација српске гастрономије, али и ревијални фудбалски турнир на коме су учествовали ветерани фудбалских клубова: Црвена звезда, Борац-Бањалука и Керкира са Крфа.

Овај турнир се игра у част српским херојима који су 1. априла 1916. године, само мјесец дана након голготе коју су доживјели на путу до Крфа, одиграли утакмицу против пријатељских грчких војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана