Кљајић: Из Хрватске на илегалан начин у БиХ враћено 7.210 миграната

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић изјавио је да је у прошлој години из Хрватске у БиХ враћено 7.210 миграната на илегалан начин, односно противно Споразуму о реадмисији.

Према његовим ријечима, то су оперативни подаци Министарства унутрашњих послова /МУП/ овог кантона, прикупљени на основу евидентирања и узимања изјава од тих миграната и избјеглица.

"Људи су претежно враћени на подручје нашег кантона, односно града Бихаћа и општине Велика Кладуша. Нажалост, Гранична полиција БиХ презентује другачије податке", истакао је Кљајић, те додао да према полицијским процјенама у Кантону борави више од 3.500 миграната и избјеглица.

Он је навео да је у овом моменту око 1.300 људи смјештено у привременом прихватном центру "Мирал" у Великој Кладуши, гдје одређени број људи борави и у напуштеним објектима и импровизованим шаторским насељима.

"У центрима за рањиве категорије жСедраж у Цазину и жБорићиж у Бихаћу је укупно око 900 корисника услуга, док је отприлике исти број људи на локалитету Липа код Бихаћа. У Бихаћу имамо неколико стотина миграната у напуштеним објектима и тим такозваним дивљим шаторским насељима", рекао је Кљајић.

Према његовим ријечима, откако је затворен прихватни центар "Бира" у центру Бихаћа, евидентиран је мањи број инцидентних ситуација, као и почињених кривичних дјела, преносе федерални медији.

Кљајић је истакао да ће се адаптацијом прихватног кампа "Липа" покушати адекватно смјестити сви људи без достојанственог боравишног простора у Унско-санском кантону, те додао да капацитет тог кампа не би смио бити већи од 1.500 мјеста, из безбједносних разлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана