Киша поплавила камп на Вучјаку, вјетар уништио шаторе

nezavisne.com
Киша поплавила камп на Вучјаку, вјетар уништио шаторе

Бихаћ - Јака киша овог викенда поплавила је прихватни камп на Вучјаку надомак Бихаћа, у којем је олујни вјетар уништио или оштетио више шатора, те тако додатно отежао изузетно тешке услове у којима мигранти бораве.

"Немамо довољно шатора нити материјала како бисмо их поправили. Стање на Вучјаку је све горе, свуда уоколо је блато и каљуга, а температуре су све ниже. Шатори, наравно, немају никакво загријавање нити ми имамо енергената да их гријемо. Очекујемо коначно реакцију надлежних институција како би се ријешио проблем ових људи. Уколико се то не деси, све је могуће", казао је Хусеин Кличић, предсједник Црвеног крста УСК.

Помоћ за мигранте који су смјештени на Вучјаку је више него потребна, јер су пад температуре и кишовито вријеме учинили њихове услове живота неиздрживим и пријети хуманитарна катастрофа уколико се за њих убрзо не пронађе адекватна локација гдје ће моћи боравити. Затварање кампа у неколико наврата тражили су представници међународне заједнице, али су кантоналне и градске власти то одбиле правдајући то тиме да не постоји друга локација за смјештај миграната који долазе на ове просторе.

У међувремену, невладина организација "Феникс” из Санског Моста покренула је акцију прикупљања хуманитарне помоћи за мигранте који бораве у Вучјаку и за свега неколико дана сакупљене су велике количине прехрамбених артикала, одјеће, обуће и хигијенских потрепштина.

"Акција је превазишла наша очекивања и грађани су се одазвали у заиста великом броју. Имали смо доста позива и интересената из иностранства, тако да нам је у овоме тренутку највећи проблем како организовати превоз до Бихаћа", казала је Адиса Хотић, директорица ове организације.

Судбина миграната на Вучјаку, али и оних који тренутно бораве у прихватним центрима "Бира" у Бихаћу и "Мирал" у Великој Кладуши, крајње је неизвјесна, јер су истекли уговори о боравку илегалних страних држављана у тим објектима. Њихови власници су рекли како ће поштовати одлуку Оперативне групе за мигрантску кризу УСК и да неће продужити уговоре чији је рок важења већ истекао. Иако је протеклог петка најављена полицијска блокада "Бире" и "Мирала", од тога се одустало ради притиска међународне заједнице.

Због ескалације мигрантске кризе у УСК, посјету за данас најавила је висока делегације Европске комисије из Брисела која би требало да се састане с представницима кантоналних и градских власти и Међународне организације за миграције (ИОМ) у БиХ. Према садашњим процјенама, на простору Унско-санског кантона борави око 5.200 миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана