Кинески туристи ушли из БиХ у Србију

Танјуг
Кинески туристи ушли из БиХ у Србију

МАЛИ ЗВОРНИК - Туристи из кинеског града Вухана, који је жариште епидемије коронавируса, данас су из БиХ стигли у Србију.

Њих су на граничном прелазу у Малом Зворнику прегледали епидемиолози из Института за јавно здравље ''Др Милан Јовановић Батут'' и Завода за јавно здравље Шабац и установљено је да нису заражени, али ће бити под сталним надзором током боравка у Србији.

Туристи из Вухана данас и сутра бораве у Србији одакле ће се упутити у Будимпешту.

На граничном прелазу, где је прегледано 29 туриста из Кине који су авионом стигли до Милана, а затим аутобусом кренули у посету Хрватској, БиХ, Србији.

Преглед је обављен тако што је туристима мјерена температура уз помоћ безконтактног топломера.

Епидемиолози кажу да грађани могу да буду мирни, да нема разлога за панику, јер је здравствено стање кинеских туриста уредно.
Епидемиолог Владан Шапоњић из Института ''Батут'' рекао је да ће сви путници који долазе из Вухана бити у посебној процедури и да ће, ако се установи да неко од њих има повишену температуру или знаке респираторних инфекција, бити изолован и да ће у том случају бити примењене све неопходне мере заштите.
- Ситуција се прати, ово је озбиљан здравствени проблем у Кини, али нема мјеста за панику - рекао је Шапоњић.

Према његовим речима, ради се на испитивању и праћењу свих епидемиолошких, клиничких и вирусолошких карактеристика корона вируса.

-Ради се о класичној инфекцији дисајних путева, а код одређеног броја људи, може доћи до тежег облика инфекције од којих је најозбиљнија упала плућа - навео је Шапоњић.

Кинески туристи су 22. јануара слетели у Милано, а боравили су у Венецији, Љубљани, Загребу, Дубровнику, Неуму и Сарајеву.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана