Кецмановић: Инцкова одлука је доливање уља на ватру

Срна
Кецмановић: Инцкова одлука је доливање уља на ватру

БЕОГРАД - Политиколог Ненад Кецмановић оцијенио је да одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка о забрани и кажњавању “негирања геноцида и величање ратних злочинаца” представља доливање уља на ватру у БиХ.

Кецмановић је истакао да ће се добити супротно од онога што се хтјело, а хтјело се да се ствари смире, уреде, поправе, а ово је уље на ватру.

Он сматра да Инцкова одлука може да буде нови повод за сукобе.

“Биће нови повод за сукобе тим прије што је читава ствар око високог представника проблематизована на највишем међународном нивоу. У крајњој линији то може да доведе и до глобалне геополитичке конфронтације поводом БиХ, а да ово буде детонатор таквог једног сукоба”, рекао је Кецмановић вечерас за РТС.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, али и којом се изражава недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана