Казне за пољопривреднике који су због подстицаја дали нетачне податке о засијаним површинама

Срна
Казне за пољопривреднике који су због подстицаја дали нетачне податке о засијаним површинама

БАЊАЛУКА - Код 38 корисника подстицаја утврђено је потпуно неслагање пријављених површина под усјевом меркантилне пшенице са стањем на терену, због чега ће бити санкционисани и у наредне двије године неће имати право на било коју врсту подстицаја, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Агенција за аграрна плаћања Републике Српске је код 60 корисника уочила дјелимично неслагање пријављених површина са стањем на терену, а потпуно тачни подаци евидентирани су код 47 корисника.

Контролисано је 145 корисника на укупној површини од 767,39 хектара.
- Сви корисници који су дали нетачне податке у пријави за сјетву меркантилне пшенице биће санкционисани тако што ће имати пасиван статус у наредне двије године, односно у том периоду неће имати право на било коју врсту подстицаја прописаних Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села - поручили су из ресорног министарства.

Од ове године, осим уобичајених контрола на лицу мјеста, контроле ће бити вршене и софтверским системом "етфарм" (etFarm) гдје су подаци електронског катастра и подаци из регистра пољопривредних газдинстава повезани са сателитским снимцима, што знатно олакшава идентификацију пријављених сјетвених површина на терену.

Осим контроле сјетвених површина под меркантилном пшеницом, овим системом ће бити настављена и контрола сјетвених површина засијаних уљаном репицом, сунцокретом и сојом.
У овај софтвер тренутно су укључене дигитализоване катастарске честице у 21 општини.

Овим софтвером је омогућена контрола, односно препознавање усјева-пријављеног начина кориштења земљишта за парцеле које су укључене у софтвер.

Контроле ће бити вршене континуирано до почетка жетве ових пољопривредних култура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана